Tydlighet och transparens


Hitta en strategi som passar ALLA!Jag har förmånen att jobba med många som har ADHD, och något jag upplever att vi har gemensamt är behovet av tydlighet och transparens. Jag vet att jag pratat om tydlighet förut men det kan nog inte påminnas för mycket, särskilt vad gäller skola och arbetsplatser. När jag påbörjade mitt jobb uttryckte jag mycket missnöje över lektionerna vi utförde. De är otydliga och jag förstod inte syftet, ofta hann jag tröttna innan mina medarbetare kom till poängen.

Överlag är jag en nyfiken människa, som vill lyssna och lära mig allt, men då gäller det att informationen kommer i min egen fart, att du kommer till meningen innan jag tappar fokus. Jag vill ha en tydlig röd tråd och vill att allt du ska säger ska hänga ihop, för tappar jag en av dina trådar kommer jag inte vidare. Jag blir otålig, står och stampar och vet inte vart jag ska. Jag börjar tillslut känna tomhet, blir vilsen, ledsen och ger upp. Jag kanske byter arbetsplats, undviker att gå på de lektionerna eller skiter i att lyssna helt. Vilket senare leder till misslyckanden och känslan av värdelöshet.

Jag har märkt att många likt mig själv blir otåliga men svarar upp med andra medel. Att i stället för som jag fly bort i drömmar svarar de upp med irritation, kanske ilska och i värsta fall våld. Man känner sig utanför, hotad, dum.

I veckan har: ”vart vill du komma,Vad är det du vill säga med det här? Kom till sak! ”kastats ut i klassrummet. Personen försökte otåligt lyssna, men när har efter 20 minuter fortfarande inte fått svaret går han otåligt ut ur rummet och missar förklaringen han väntat på.

Jag blir både ledsen och arg av att någon ska behöva lämna rummet i frustration. Och ännu mer beklämd blir jag när budbäraren tror att det handlar om att personen inte är intresserad eller inte vill lyssna. För enligt min erfarenhet är det ofta tvärtom. Det handlar inte bara om personen oförmåga att lyssna utan också om din bristande förmåga att förmedla det du vill säga.

[Tweet ”Det handlar inte bara om personen oförmåga att lyssna utan också om din bristande förmåga att förmedla det du vill säga.”]

Vi är många som inte ser meningen med ordbajsning och pladder. Säg det du vill säga och sätt sedan punkt efteråt. Svårare än så behöver det inte vara!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.