Utvecklingssamtal med dig själv


Utvecklingssamtal med dig själv

Är du duktig på att leda dig själv?

Många planerar sin semester noggrannare än vad de planerar sitt liv, när man egentligen borde göra tvärtom. Har man mål i sitt liv är det också viktigt att ha en plan. Hur ska du annars nå dem? Varje år försöker jag ha ett utvecklingssamtal med mig själv, gärna en uppföljning efter ett halvår också om jag hinner och kommer ihåg för att se att jag är på väg åt rätt håll eller för att påminna mig om vart jag ska.

Varför inte göra en mysig stund för sig själv hemma med levande ljus och en kopp te samtidigt som du planerar, eller åk i väg på spa med en vän och lägg en plan för ditt liv. Fördelen med att låta någon annan ta del av din plan är att dom kan ha koll på dig när du halkar ur den, eller ge dig tips och råd.

Kom ihåg att ett sådant här möte inte innebär att du ska skapa en kravlista till dig själv, tvärtom. Det är en gåva till dig själv och en stund för reflektion och förändring. Se över ditt eget ledarskap. Är du duktig på att leda dig själv? Om inte, vad behöver du för att bli bättre? Kanske är du för hård mot dig själv, kräver för mycket, eller kanske är du tvärtom för slapp och kräver ingenting alls. Vad ska DU göra för att bli en bättre chef över ditt eget tempel?

Vad du ska ställa dig själv för frågor är upp till var och en men här kommer några exempel:

  • Vilken attityd har jag mot mig själv?
  • Hjälper den mig?
  • Vad behöver jag för att växa?
  • Vad behöver jag sluta göra?
  • Vad behöver jag börja göra?
  • Vad ska jag fortsätta göra?
  • Vad är viktigt för mig för att må bra?
  • Vad är viktigt för mig för att utvecklas som människa?

Titta sedan igenom dina svar och lägg en plan.

En annan sak som jag själv gör varje år är att sätta upp ett ledord. Ett ledord ska fungera som en kompass i din vardag och gör att du på ett enklare sätt kan fatta beslut. Så fort du står i ett vägskäl sätter du ditt ledord framför ögonen och det brukar ofta göra valet enklare. För att komma ihåg ditt ledord kan du skriva ner det och sätta det på en post-it på badrumsspegeln, datorn eller dörren. Du kan ha ordet som bakgrundsbild på din dator, mobil eller använda det som lösenord året ut.

Mitt ledord i år var glädje och nog tycker jag att ordet många gånger påmint mig och väglett mig i beslut. Nej nu känner jag mig sugen på att boka in en halvårsavstämning med mig själv, ska du?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.