Adventskalender- terapeutiska tips


Välkommen till Nestor förlags adventskalender. Fyra söndagar i rad kommer jag att bjuda dig på terapeutiska tanketips i syfte att förbättra din psykiska hälsa.

 

Grundantaganden handlar om hur du betraktar dig själv och din omvärld. Dessa skapas tidigt i livet och präglar oss. Vi har tidigare pratat om automatiska tankar och om livsregler. Dessa hör ihop med grundantaganden som ligger på en djupare nivå, dvs svårare för dig att få tag i och känna till (om du inte gått i terapi förstås).

Vi reflekterar sällan om vad som finns under våra automatiska tankar eller bakom våra livsregler, men tittar man noga så hittar man grundantagandet där. Man kan säga att grundantagandet sitter hårdare och djupare än både automatiska tankar och livsregler. Dom är som sanningar för dig och kan i värsta fall få dig att må väldigt dåligt. Om du till exempel blivit mobbad under dina skolår kan du bära ett grundantagande som säger: jag är misslyckad/dålig/dum. Om du har blivit sviken av människor tidigt i livet kan du bära en tro av att andra människor går inte att lita på. Dessa tankar kommer att påverka dig i din vardag på olika sätt. Är det en sanning för dig att andra inte går att lita på kanske du hela ditt liv kommer undvika relationer. Om du känner dig ständigt misslyckad kanske du har som livsregel att alltid ställa upp för andra människor bara för att känna dig någorlunda duglig.

Så vad tänker du om dig själv?

Vad tänker du om din omvärld?

Och slutligen -hur påverkar dessa tankar dig?

Jag hoppas att dessa söndagsövningar har hjälp dig till bättre självkännedom och kanske även till en förändring av dina tankemönster. Önskar dig en fortsatt fin söndag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.