När en person drabbas av utmattningssyndrom eller på annat sätt blir sjuk av stress anser jag att man ofta kan se personen som symtombärare för en sjuk arbetsplats. Givetvis spelar personligheten in och medför att denna person kanske drabbas först. Men många gånger är en person den första som blir sjuk, efter den kan det komma en drös till, så ofta (men inte alltid) finns anledningen till problemet i själv organisationen. Sjukskrivningen borde därför ses som en väckarklocka! Ta den första utmattningen på allvar, verkligen se och våga agera. En person med utmattningssyndrom kan vara sjuk en längre tid, har man otur kanske den aldrig kommer tillbaka till samma arbetsplats, och det kan väl knappast vara det arbetsgivaren vill?! Arbetsgivarna måste börja ta ansvar, se, förebygga, våga fråga. Stoppa problemet i tid!
Men här kan även du och jag hjälpa till, vi som kanske är närmare vår arbetskamrat och kan se symtomen först. Är det någon på ditt arbete som har börjat förändras? Du som arbetskamrat kan också vara med och stoppa den negativa spiralen. Saker att vara uppmärksam på:
- Tar ingen kaffepaus, hoppar över raster, luncher eller intar lunchen vid skrivbordet.
- Jobbar över.
- Undviker social samvaro.
- Skrattar inte lika ofta.
- Tappar oftare tålamodet eller hamnar i konflikter.
- Minskad arbetslust.
- Är självkritiskt, visar minskat självförtroende.
- Har svårt att fatta beslut (vilket inte tidigare har varit ett problem).
- Kan inte prioritera.
- Dåligt minne.
- Svårt att koncentrera sig.
- Ger ett splittrat intryck, en känsla av att vara på språng. Har svårt att sitta still, pratar fort, lyssnar dåligt.
- Sömnsvårigheter. Stelhet och värk.
- Blir irriterad över småsaker.
- Sjuk på helger och semestern.
Har personen minskade fritidsintressen? Svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid? Tappad livsgnistan eller är ständigt aktiv och ha svårt att varva ner? Märker du att hen är känslig för ljud och ljusintryck, eller överreagerar vid känslomässiga intryck? Var inte rädd för att prata med personen och fråga hur den mår. Tveka inte heller att prata med din chef vad gäller stressen på din arbetsplats. Utbrändheten ökar i Sverige. Lägg inte över ansvaret på någon annan, vi måste tillsammans sätta stopp för det här. Du och jag!
Helt rätt! Ingen skulle på en arbestplats acceptera att trasiga lysrör inte byts ut så snart dom har slocknat, eller att en trasig kopiator inte lagas. Ingen skall heller behöva må dåligt på grund av att en arbetsgivare inte tar tag i problem som gäller den psykosociala arbetsmiljön. Alla måste som sagt ta ansvar för den gemensamma trivseln på arbetsplatsen. En sjukskrivning på grund utbrändhet är en för mycket. Det vi tillsammans gör spelar en stor roll för var och en av oss.
Kunde inte ha sagt det bättre själv Erik! Tack för dina klocka ord!