Att planera en bokrelease!


Alla bilder är från Elisabets bokrelease ”När ett barn dör”.

Att skriva en bok från början till slut ska firas (varken man vill eller inte). Om du bara visste hur många som har författardrömmar men aldrig når fram till mål! Men många författare står där med osäkerheten i sin hand och hoppar gärna över det där sista steget i rädsla för att misslyckas.

Att släppa en bok fri inför andras åsikter är en rädsla i sig, att blotta sig och ställa sig framför åsikterna kan kännas så skrämmande att man hellre låter bli. Men en välplanerad bokrelease kan vara det som avgör din framgång (lyssna på en som inte följer sina egna råd). Men jag lever och lär och vill att mina författare gör allting bättre än jag själv så här kommer lite tips och råd på vägen!

När ska jag ha min bokrelease?

Ofta vill man ha bokreleasen så fort kartongerna anlänt utanför dörren men det kan finnas fördelar med att vänta. Om du skrivit om ett visst ämne kan det ibland finnas ”bemärkelsedagar” eller vad man nu ska kalla det. Det finns tex suicidpreventivadagen, en ADHD-dag, det finns till och med chokladbollens dag. Så har du en bok inom ett visst område, se om du kan matcha in det med dagen/veckan eller månaden du ditt ämne uppmärksammas. Tidningarna kanske då är mer villiga att skriva om ämnet, det kanske är en aktivitet i din stad eller andra som uppmärksammar dagen du kan samarbeta med?

En annan sak att tänka på är så att dagen inte krockar med andra event. Kolla så att det inte krockar med ett annat evenemang i eller i närheten av din stad. Att ta under en semesterperiod kan ju också både vara fördelar och nackdelar. Fler är lediga men fler kanske också är bortresta.


Var ska jag ha min release?

Det finns inga regler, men ditt val måste passa dig och din magkänsla. En del personer har det hemma hos sig själva, en del hos sitt förlag, andra hyr en lokal, har det i en bokhandel/bibliotek eller på något event. Jag tycker att det finns fördelar med att samarbeta med andra där båda får ett win-win. Om det finns ett företag eller förening i din stad som boken anknyter till fråga om du kan ha evenemanget hos dem eller om ni på något sätt kan samarbeta.

Själv tycker jag att man ska undvika att hyra dyra lokaler då det finns så många andra bra alternativ! Min senaste bokrelease hade jag tillsammans med brottsofferjouren då boken handlar om kriminalitet. Det tyckte jag blev ett jätte trevligt och bra samarbete. Min första bokrelease hade jag i galleri på en marknadsdag när jag visste att det skulle vistas mycket folk i stan.

Jag vet folk som haft bokrelease på köpcentrum (då behöver du inte vara orolig över att folk inte kommer, utan tvärtom, nyfikna människor kanske tittar förbi fast att de inte tänkt det), släpper du en roman över sommaren varför inte ha bokreleasen på stranden? Nyfikna solbadare kanske kommer fram och köper en bok om de inte själva tagit med sig någon.

Var kreativ! Tänk utanför boxen. Samarbeta och välj ett ställe där det rör sig mycket folk!

Vilka ska jag bjuda?

Nej men du kanske är livrädd och får ont i magen bara du tänker på en bokrelease? Ok, men bjud bara dina närmaste. Fira tillsammans med vänner och familj. Men om du vill att boka ska synas är det en fördel att visa upp den för fler människor. Du väljer själv vilken publik du vill ha men jag skulle inte sätta några gränser. Jag skulle säga att alla som är nyfikna på boken är välkomna.

Bjud alla du känner och säg till dem att sprida ordet vidare. Gör ett evenemang på facebook och sprid det. Prata med tidningen och berätta om din release. Köp marknadsföring om du vill det men min erfarenhet är att du kan sprida informationen ganska bra gratis. Sätt upp lappar på anslagstavlor, lägg ut reklamblad på bilar vid köpcentret osv. Var kreativ!

Vad ska jag bjuda på?

Jag tänker att det beror på din bok och på årstid. Nämner du mat eller tilltugg i din bok? Bjud i såfall på något du skriver om! Är det sommar? Bjud på frukter, grönsaker och bär. Är du på standen? Bjud på saft eller isglass. Själv gav jag ut min senaste bok vid jul och bjöd på glögg och pepparkakor. Det behöver inte vara stort eller mycket, om du inte själv känner för det, folk kommer för din boks skull och inte för fikat.

Cider och kex, kaffe och kaka, snittar och bubbel, välj själv!

Vad ska jag göra på releasen?

Detta är rädslan för många. Måste jag hålla tal? Måste jag läsa ur boken? Nej, du väljer själv. Jag har inte läst ur mina böcker eller hållit tal någon av gångerna, (för att det känns obekvämt). Dock är det väldigt vanligt. Du skulle till exempel kunna berätta om hur boken kom till. Vad fick dig att skriva den, hur kändes det, motgångar? Du kan visa upp ett bildspel och du har bilder som relaterar till boken, eller bilder på dig själv under perioden du skrivit boken. Du kan låta någon annan berätta om hur de uppfattat dig eller din skrivperiod. Eller en testläsare som berättar sin upplevelse av boken. Du kan prata om lättnaden, eller rädslan efter att boken är klar eller vad du hoppas fram över. Eller så håller du tyst… och säger ingenting.

Jag har varit på en bokrelease (en faktabok) där en forskare berättade lite om ämnet. Det finns därför inga regler eller gränser, gör det som känns rätt för dig!

Hitta på något oväntat!

Extra kul är om du lägger till något extra eller oväntat som gör att folk kommer att fortsätta prata om din bok även efter releasen. Kanske kan du göra en rolig tipspromenad med knasiga vinster, bjuda in en konstnär som målat tavlor baserat på innehållet i din bok, eller kanske känner du någon som sjunger eller spelar musik och kan uppträda samtidigt? Gör en låt om din bok, en fotoutställning, eller ha ett photobooth där deltagarna ska ta kort på sig själv tillsammans med boken för att lägga ut i sociala medier. Återigen, tänk utanför boxen!

Planera!

När du väl haft din release kommer den inte igen. Likt ett bröllop blir det en fin dag du kommer ihåg, förhoppningsvis för alltid. Men för att få din dag så fin och bra som möjligt, planera, be om hjälp, ta emot tips och råd och googla. Det finns många som berättar om sin release så googla och samla information, skriv ner tips eller tankar du tycker om och skapa din release precis så som DU vill ha den. Skippa andras krav och förväntningar! Det är din dag!

och sist men inte minst. Ha en medhjälpare. När du ska signera och sälja böcker har du inte tid att servera kaffe eller underhålla din publik så ha med dig någon som kan hjälpa till. Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.