Från svart ängel till makeupängel


Från svart ängel till makeupängel

Från svart ängel till makeupängel

Dagens gästbloggare är Sondra från www.bakomglitterblicken.se Sondra är en person som verkligen har vänt sina erfarenheter till en styrka och har skapat ett beundransvärt företag. Är du intresserad av att delta i smink på recept? Kontakta makeuprehabangel@gmail.com


Fotograf Kicki Nilsson IconPhotography

Från svart ängel till makeupängel

Slog upp ögonen och insåg att så vida inte livet efter detta anlitat samma smaklösa inredare som sjukhuset så var det ett faktum, jag har överlevt.

Levt med mitt bipolära helvete sen 15 års ålder och efter en rad av omvälvande omständigheter över logikens ramar (som du kan läsa på min hemsida) så stod jag med min sanning att jag måste vara orsaken till att dinosaurierna dog ut och min existens spred en pestsmitta och vad gör vi med pestsmittor? Vi utrotar den. Jag såg mitt val som en gåva likt en svart ängel.

Med nya ögon såg jag ut över den tomma inredningen, jag valde här att ta ansvar för min sjukdom och godkände en vårdplan och satte in medicinen Litium, en medicin med mycket starka biverkningar och vissa dödliga, men det skulle vissa sig att det var människors fördomar som skulle vara mest farliga. 

Jag hade innan det här inte mött diskriminering, för när jag fick diagnosen manodepressiv så var internet under uppbyggnad och datakunskap fanns på schemat och jag sågs som en respekterad ledarfigur som visade vart skåpet skulle stå.

När jag fick mina första magsmärtor så fick jag veta vänligen men bestämt att det var en biverkning och att den skulle uthärdas. Men smärtan stegrades till att jag funderade på om andas regelbundet verkligen var ett krav. Varje möte med vården fick jag förklarat för mig att min sjukdom satt i huvudet. Efter att en dag kommit in akut med magsmärtor tittade läkaren på mig och sa:

Du är bipolär och äter litium, vill du vara bra i huvudet eller bra i magen?! 

Jag började känna mig dummare och dummare och kunde inte förstå hur jag kunde rent psykisk kunde framkalla smärta och obehag i min egen kropp….

Mitt sista samtal med vården efter jag börjat blöda ur alla ändar utom ögonen så fick jag frågan: Är blodet rött?

Är detta en kuggfråga tänkte jag och viskade fram ett ja.

Med en myndighetsröst förklarade hon att om var blodet var svart så var det farligt och då värt deras tid…

Jag lade på luren och insåg att jag blivit totalt tappad, passerat bäst före datum och stenkorkad.

Jag slutade söka hjälp.

Fotograf Kicki Nilsson IconPhotography

Min upprättelse kom efter att jag skulle öppna dörren för en vän 1 ½ år senare. Jag tar tag i handtaget och känner hur mitt inre sprängs och innan jag svimmar så slår det mig – nu är det över.

Jag öppnar ett öga i taget i ett vitt sken, och två kvinnor i vita kläder tar mig i handen och säger: 

Du är på uppvak efter en omfattande operation.

Okej det var inga änglar så jag började se mig omkring och försökte röra mig, sköterskan hindrar mig och säger att jag inte får röra mig och inte ska bli rädd när jag tittar ned, en läkare ska komma och förklara allt för mig.

Känslan när jag tittar ned kan inte beskrivas med ord. Jag var omringad av låtande maskiner, 6st slangar, med droppställ och var inlindad som en halv mumie.

Lång historia kort så var mina smärtor inga inbillningar, eller biverkningar, utan mina inre organ hade gått sönder och börjat möblerat om sig.

I skrivande stund har det gått över 12 år sedan jag vakande och hade en lång och stenhård rehabilitering framför mig. 2012 så steg jag ut på föreläsningenscenen med föreställningen Livet bakom Glitterblicken för att för visa hur farligt det är när åsikter och fördomar blir sanningar.

Jag är tillbaks på två ben igen och rör mig relativt smärtfritt och efter min revansch kom jag med ett nytt yrke MakeupStrateg och resultat av min resa släpps i höst ”Smink på recept”.

Jag utbildade mig inom Makeup och floristyrket redan -99 med klara drömmar men har fått omredigera lite. Under min rehabilitering hade jag mycket tid att tänka och valde att kartlägga hur det kunde gå så illa, vad hade hänt med mig att sluta att kämpa för mig själv?

Jag insåg att det handlade om självbilden. Min självbild hade blivit krossad under omständigheterna jag varit med om. Min autonomi stängdes av och jag lät fördomarna begränsa min förmåga, min identitet krympte och jag blev full av hjälplöshet och oförmåga att kunna förändra min situation.

För att kunna förhindra detta från att hända igen skulle jag behöva sätta ihop min självbild på starkare sätt.Vill vi förändra något så måste vår självbild stå bakom för annars kommer det aldrig kunna bli en utveckling. Självbilden är det du föreställer dig att du är, hur lite det än har med verkligheten att göra så blir det din sanning.

Ditt beteende går hand i hand med föreställningen om dig själv, och ett beteende vi gör regelbundet blir en vana.

Redan under gymnasiet så lärde jag mig om NLP, att förstå länken mellan språk, hjärnan och våra handlingar, sen det bästa jag gjort under ett maniskt skov var att åka och gå på Tony Robbins seminarium och studier i Strategisk kommunikation och motivation, till att jag utöka det med affektiv neurovetenskap. 

Så smink på recept är erfarenheter, kunskap och vetenskap som används med kreativitet. 

Jag har varit stödperson och hjälpare och drivit hjälpnätverket SELMA inom traumahantering och suicidprevention, och som del i rehabiliteringen och återhämtningen märke jag att genom att jobba även med ”ytan” (som idag kallas för estetisk kompetens och estetisk intelligens) så fick vi ett bättre resultat. 

Fotograf Kicki Nilsson IconPhotography

Som MakeupStrateg har jag sammanfogat min kompetens inom Affektiv Neurovetenskap, strategisk motivation, konstvetenskap och makeup utbildning. 

Modellen Smink på Recept har sin rötter i Emotionell stil som är en specifik grundförutsättning i hjärnan som har med 6 st viktiga nycklar att göra, bland annat återhämtningen och självkännedom, lyhördhet och fokus. Hjärnan har en viktigt funktion som kallas neuroplasticitet som ger oss förmågan att träna upp våra förutsättningar och struktur.

Fotograf Kicki Nilsson IconPhotography

Under hösten så startas evidensbasering med en omfattande studie där 500 st ska få chansen att ta del av modellen Smink på recept både på samlingskurs och genom att träffa mig enskilt som en resande makeupängel för att kunna bli en del av ny rehabiliteringsform och friskvård. 

Jag vill avsluta med att berätta om vad Bakom Glitterblicken står för:

En omöjlighet du ser idag är ett hinder du blåser förbi imorgon, finns det inte en plats för dig i samhället så skapar vi en tillsammans!


Mina tatueringar berättar ett budskap.

Runt halsen har jag ett nyckelhål, för rösten är det viktigaste vi har!
Kvinnan under är en porträtt av min lillasyster som dog 2014, så har henne alltid med mig.
Penseln på fingret är att du är författaren av din framtid, pensel är fäst med ett böneband, du måste tro på din framtid. Sen är det Smash into Pieces loggan som är ett Örebro-band som nu slagit igenom även i USA , de uppträdde på premiären av Livet bakom Glitterblicken och har stöttat mig sen dess, så de står för att jobba hårt för dina drömmar.
På handleden har jag ett hjärtslag som blir en katt, för min katt Selma räddade mitt liv, då jag hade skurit upp handleden och tagit överdos så skrek hon som ett skadat djur så jag blev räddad.
På andra handleden vid mitt ärr så står det Forgive, att vi måste förlåta oss själv för att ta oss vidare.
alla tatueringar är gjorda av Emil Wingburen, och ska göra klart hjärtslaget med Wingburen både för han är min ängel och jag är wingburen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.