Att skriva en bok 2 kommentarer


Många drömmer om att skriva en bok och jag tänkte dela med mig lite av det jag lärt mig på vägen. Saker som fungerade för mig, från en tanke till hel bok. Om du har frågor eller om det är delar av skrivprocessen jag missar att ta upp så ställ dem här eller maila mig dem så ska jag svara på den jag kan. Jag kan också tillägga att jag talar om att skriva en fackbok, eftersom det är det jag gjort. Mycket det jag skriver om går så klart att använda skönlitterärt också, men jag menar först och främst skrivande i fackboksform.

Varför?

Du har en tanke eller ide till en bok. Det första du ska göra är att tänka, varför skulle någon vilja läsa den här boken, vad fyller den för funktion? Finns det liknande böcker?

Visst du kan skriva en bok för egen del, för att du vill skriva av dig, bearbeta något du själv upplevt osv. Men om du vill skriva för att också sälja så måste du försöka tänka på vad andra får ut av den. Om du vill göra en kokbok, vad för slags kokbok? Det finns tusentals kokböcker, varför skulle de köpa din? Gör din bok udda eller unik, eller något med det senaste nyheterna. Det måste alltid finnas en anledning till varför de ska läsa din bok, annars kommer de att välja någon annans. För egen del var det både ett slags terapiarbete att skriva ut allt det jag varit med om samtidigt som jag skrev boken jag själv önskade funnits när jag hade ett spädbarn. Jag hittade ingen liknande bok och kände att det måste finnas mer än bara jag som var i behov av den här boken. Hur många det visste jag inte och egentligen spelade det ingen roll. Om den så bara hjälpte en enda mamma att känna sig som en bättre mamma så hade bokresan varit mödan värd.

Struktur!

När du sedan vet vad du har för mål med boken, börja med att strukturera upp den. Det du gör nu är bara en plan och kommer garanterat ändras under resans gång. Men du behöver strukturen för att kunna börja arbeta. Jag visste att jag ville få med sömnlöshet, skuldkänslor och att vara en dålig mamma. Det är tre olika kapitel. Under tidens gång kommer nya kapitelrubriker fram, du hittar andra vinklar. Men börja med de kapitelrubriker du vet att du vill ha med. Även om det bara är två eller tre. Skriv ner dem och börja sedan skriva din text under varje kapitelrubrik.

Research!

Vad vill du få ut av boken, är det bara din egen text, ska du ha med intervjuer, fakta från andra böcker osv. Börja kolla upp sådant i tid, det tar mer tid än du tror. Vart hittar du personerna du vill intervjua? Själv slukade jag alla böcker inom mitt ämne skrev ner det saker jag var oense om, eller som gjorde mig upprörd i böckerna och visade istället fram mina tankar och åsikter kring ämnet i min bok. Jag kammade också igenom området för att se att min bok inte redan fanns, om det hade funnits något som liknande väldigt mycket kanske man hade fått kolla igenom den boken och lagt sin i en annan vinkel så att man inte skapar en kopia. Att hitta intervjupersoner trodde jag skulle bli den lättaste delen, jag kände ju massor av mammor. Men det var tvärtom, den svåraste biten, för ingen jag kände ville ställa upp. Skriv upp vad du behöver göra för research och hur du ska göra den.

Utseende!

Gå till ditt bibliotek eller bokhandel och kläm och känn lite på böckerna. Vad vill du ha för storlek på den bok, vad vill du ha för pärm och bindning? Välj det du tycker är snyggast och som passar din boktyp. Anledningen till varför du ska tänka på det så här i början av processen är för att du ska se din bok framför dig som en målbild. Kanske vet du redan hur du vill att pärmen ska se ut? Jag tror att det är enklare att få igenom sitt projekt när du ser din färdiga bok framför dig än när du bara tänker på ett word dokument. I datorn är det ju bara ord, men på papper mellan en pärm förvandlas det till en bok.

Nu har du ramarna framför dig. Du vet vad den ska innehålla och varför. Du har några kapitelrubriker. Du vet vad du behöver göra för research och hur du ska utföra den. Nu är det bara att sätta igång och jobba, fyll ramen med text!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att skriva en bok

  • Wilda

    Jag har på senare tid förstått vilken stor skillnad det är i att skriva en fackbok och en roman/poesi etc. Framför allt så har jag helt lyckats släppa den där tanken på att vara unik och vad jag vill förmedla när det kommer till min roman. Jag tänker mer och mer att allt är unikt eftersom det är olika människor som skriver det, och att allt förmedlar något till någon. Men det är förstås en liten skillnad mot fackböcker. Det som är trist är väl hur branschen tyvärr bidrar till att trycka in böcker i genrer för marknadsföringens skull och på så sätt normerar böckers innehåll. Det är roligt också att jag är så strukturerad när jag skriver fackligt, men så fort det blir skönlitterärt måste berättelsen få styra. Då blir strukturen ett fängelse.

    • jessica hjert Inläggsförfattare

      Vad roligt att du upplever skillnad mellan fackboksskrivande och skönlitterärt (bra att reflektera över sitt skrivande), kan tänka mig att det är så. Själv har jag aldrig skrivit skönlitterärt, men en vacker dag…. 🙂