Att skydda sig själv


Men Jessica, anledningen till din utmattning måste ha varit att du gjorde för mycket!

Jag är fullt medveten om att något som får dig att må bra också kan få dig sjuk. Men jag önskar att människor kunde förstå, att oavsett vad jag rent konkret gör är min hjärna alltid i gång. Det inte är inte så att jag har något val!

Varför sover du inte? Varför tar du det inte lugnt, varför kan du inte stanna upp?

Jag lovar dig att jag under mina 37 år har försökt. Men vad du inte förstår är att det spelar ingen roll om min kropp sitter still, för i min hjärna är det ändå full aktivitet.  Hade jag kunnat stoppa mina tankar och impulser så tro mig, jag hade gjort det!

Min hjärna låter mig inte vila, den låter mig inte sova. Det är inte så att jag har något val. Jag vet inte hur jag ska kunna förklara för dig att det inte är mitt fel, att det inte är något jag kan styra över.

Tänk dig att det poppar upp en stor röd finne på din näsa. Jobbigt, eller hur? Men det är ju inte ditt fel, det är ju inte så att du kan göra något åt det. Du kanske försöker, du klämmer den, sminkar över den, försöker att dölja den på alla möjliga sätt, men oavsett så lyser den igenom.

Mina tankar är precis som din finne. De kan poppa upp helt utan anledning. Skillnaden är att jag inte bara får en, utan flera. Ska vi fortsätta jämförelsen så har jag hela ansiktet fullt. Ibland så fullt att jag knappt kan se något annat.

Men strunta i dem, låt dem va, ingen annan ser dem än du.

Kan du ignorera dem, sätta dig ner och låtsas som om de inte fanns? Kanske för en stund men sedan blir du envist påmind igen.

Jag lever med detta dygnet runt och har gjort det hela mitt liv och jag säger inte att det inte får mig utmattad. Jag säger att det inte var det som puttade mig över kanten!

Jag vet att min bägare är full, full med tankar, impulser, ångest och oanvändbar energi. Problemet är att jag inte kan tömma den. Det enda jag kan göra är att skydda den från att inte rinna över, och detta genom att ta bort alla ovälkomna droppar. Min insida kan jag hur mycket jag än vill aldrig sudda ut. Men utsidan kan jag förändra och försöka styra. Det jag måste försöka hantera är saker i min omgivning för att skydda mig från ytterligare belastning. Så som rutiner, människor och sömn.

Jag kanske därför ofta är ”tråkigare” än andra, tackar nej till inbjudningar och väljer att vara för mig själv. Detta ALDRIG för att såra någon annan, utan ENDAST för att skydda mig själv.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.