Barn med större behov


Mitt första år med min dotter kändes som en enda lång uppförsbacke. Nu när jag står uppe på toppen och tittar neråt känns det nästan overkligt att vi har tagit oss upp med alla hinder och allt motstånd som fanns omkring. Nu i efterhand kan jag istället bli arg för att folk inte hjälpte till, drog en upp eller puttade en lite framåt iallafall. Nej det enda som hände var att man fick sällskap små korta bitar på vägen där folk sa -ja, jag ser att du har det jobbigt. Kanske ska du göra så här istället! -Eller om du hade varit lika vältränad som jag hade du fixat den här backen lättare.

Det var ingen som berättade för mig att min backe inte såg likadan ut som de andras. Att jag hade mer hinder och motstånd än dem, nej det fick jag upptäcka själv, efteråt.

Därför vill jag berätta för dig att det finns barn med större behov än andra och som också därför tar större kraft. Det syns inte utanpå dem och ingen som inte varit där kan förstå dig, men DU vet själv om ditt barn är ett sådant. Det hjälper inte hur många expertböcker eller expertråd du tar emot för ditt barn tillhör inte de där ”standard” barnen. Det som gäller dem kommer förmodligen inte att funka för dig.

Nu i efterhand ser jag att jag inte skulle ha sökt råd eller stöd hos dem som inte själva varit där, de kan ändå inte hjälpa dig, att de människor som ifrågasätter eller anklagar inte har samma kunskap som du och därför inte vet vad de pratar om. Att det INTE är ditt eget fel, inget du gjort, kan göra eller påverka. Det du måste göra är att stanna upp lyssna in situationen och finna din egen lösning för dig och ditt barn, och bara för att ditt bara inte är som alla andra betyder det inte att det är fel på det. Annorlunda är inte fel, annorlunda kan likväl vara unikt även om det inte känns så just nu. Jag menar inte heller att alla barn med större behov har diagnoser eller sjukdomar utan helt enkelt bara ett större behov än andra. Större behov av exempelvis närhet, utmaning eller tillfredställelse. Dessa barn tar mer energi helt enkelt, och ja jag vet ALLA barn tar mer energi i perioder av livet. Men dessa barn gör det jämt!

1, Det är inget fel, på varken dig eller ditt barn.

2, Sök råd och stöd hos de som är/har varit i samma situation.

3, Ta hand om dig själv!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.