Den perfekta bilden


Den perfekta bilden

När bilden av dig själv går i kras

Vi bär alla ”bilder” inom oss om hur vi tror att vi ska vara (läs hur andra förväntar sig att vi ska vara), vi kanske inte ifrågasätter våra tankar, vår tro, förrän den skaver eller gör riktigt, riktigt ont. Det kan vara ”bilder” på allt möjliga roller vi behöver ha i vår vardag, hur vi ska vara som vänner, som partner eller som mamma. Eller kanske till och med hur vi ska vara mot vår omvärld. Jag tror att vi alla kan ha sådana tankefel, mer eller mindre. Men ibland blir det riktigt, riktigt fel, man känner hur man helt enkelt inte passar in. Och då är det viktigt att komma ihåg att det inte är dig det är fel på, utan tanken du har om dig själv eller situationen.

Att vara en bra mamma

När jag blev mamma första gången var det så. Jag hade en bild av hur mammor skulle vara, det var liksom självklart för mig, men när jag kom dit själv så rymdes jag liksom inte inom den ramen. Det kan låta barnsligt så här i efterhand. Men jag är säker på att jag inte är ensam varken med tanken eller känslan.

Nu, i efterhand vet jag att jag höll i alldeles för länge i den där nidbilden, det skadade både mig och mina barn för ingen av oss passade in i mallen. Som exempel fick jag till mig att man SKA läsa för sina barn. Det hörde jag överallt. Det är tydligen livsviktigt. Man ska göra det från att dom är riktigt, riktigt små för det ÄLSKAR ALLA barn. (och läser man inte för dem är man givetvis ingen bra mamma). För det första så avskyr jag själv att läsa barnböcker, alltså avskyr på riktigt. Jag blir så grymt jävla uttråkad att jag bara vill riva sönder den i bitar, men inte nog med det, mina barn avskyr tydligen också att bli lästa för (synd att det tog flera år för mig att fatta det). Nej, jag är inte trögfattad men du vet, barn är inte så bra på att uttrycka sig och prata de första åren och jag trodde givetvis inte att det var mina barn det var fel på, utan mig själv. (nu visade det ju sig att det både var deras och mitt fel så nu känns allting mycket bättre [wp-svg-icons icon=”wink” wrap=”i”] )

Under hela deras liv har jag försökt att läsa för dem från och till, men de har ALDRIG uppskattat eller gillat det. Antingen har de gått där ifrån, velat att jag skulle bläddra snabbare, eller så vill de själva riva sönder boken (och jag klandrar dem inte). Idag, när de är 9 och 12 år gamla så är fortfarande ingen av dem intresserade av böcker och läsning, tro mig, jag har försökt. Idag ångrar jag bara att jag inte gav upp tidigare.

En annan sak var det där med att baka och laga mat. Jag trodde att jag i samma stund som barnet kom ut skulle bli en riktigt husmor (fråga mig inte vart jag fick den tanken ifrån) för inget kan vara mindre sant. Jag trodde att jag skulle (och att jag gillade) att sylta, safta, gå runt och baka och laga mat hela dagarna. Fel, jag tycker inte det är ett skit kul. Men jag äter gärna, (om någon annan lagar maten). Under något år försökte jag fixa och dona. Jag gjorde till och med min egen barnmat (som ingen av barnen åt upp). Nej det brukade sluta på det viset, att ingen ville äta det jag gjorde, så det var till att slänga eller äta upp själv.

Att hitta sitt eget sätt

Jag mådde väldigt dåligt mina första år som mamma, det tog lång tid för mig att hitta mig själv, för jag trodde att jag visste hur jag skulle vara, men det visade sig inte passa mig alls. Jag lyssnade också alldeles för mycket på andra. Hur de tyckte att man skulle göra och hur man skulle vara. Vilken roll man än tvivlar på så vet jag nu att man måste lyssna på sig själv. Så mitt råd till dig är att göra rollen blank, börja om från början och fråga dig själv hur du vill vara som arbetskamrat/vän/fru/hundägare osv. Och då menar jag vad du vill, inte vad du tror att andra vill. Det är en väsentlig skillnad.

Jag tror att vi bär runt på många ”perfekta bilder” inom oss som inte stämmer överens med verkligheten. Det gäller att vi uppmärksammar dem annars kommer de få oss att må dåligt och till slut kanske gå sönder. Så vilka ”perfekta bilder” går du och bär som inte passar dig? Är du den perfekta studenten, chefen, hundägaren, sambon eller vännen? Vad behöver du förändra för att bli mer dig själv?

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.