Det kom ett mail…


från en fyrabarnsmamma med adhd. ”Jag har klarat mammarollen bra, nästan lite för bra. Nu har jag försökt läsa till sjuksköterska men klarar det inte. Jag överanstränger mig och det slutar alltid i en djup depression med ångest. Samma sak när jag försöker arbeta, klarade inte ens en sommar. Blev sjukskriven efter bara någon månad.  Jag överanstränger mig, får ångest och depressioner till följd. Jag mår oerhört dåligt och skäms över mina misslyckanden. Mina svärföräldrar börjar pika mig som tex ”man måste anstränga sig, din man kan inte försörja alla…” Min man säger inget men jag ser hur uppgiven han är. När jag mår som jag gör nu försöker jag alltid kompensera det med något. Tex hård träning och viktnedgång. Som givetvis går till överdrift. Har nu gått ner 12 kg på 6 månader, jag var inte överviktig innan…

Jag får ingen hjälp alls från psykiatrin, förutom Ritalin och atarax.

Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag klarar inte det här själv. ”

 Jag kan inget annat än att beklaga det dåliga mående och också bekräfta att du inte är ensam! Min erfarenhet är att det är ganska typiskt med ett ”all in” beteende där man kör på tills man brakar ihop. För många är det svårt att hitta en lagom aktivitetsnivå vilket innebär så som du beskriver att man överanstränger sig och ”går in i väggen”. Det värsta tänker jag är att andra människor får dig att må dåligt eller pikar dig, det är inte ok! Man är rätt duktig på att sänka sig själv och behöver inte någons hjälp för att sjunka till botten. Känner dina svärföräldrar till ditt mående? Annars tycker jag att du (eller din man) ska informera om det och förklara att du behöver stöd och ingenting annat! Jag tycker att du ska kontakt psykiatrin igen och höra om du kan få samtalsstöd/kbt eller träffa en arbetsterapeut (eller adhdcoach) och få hjälp med beteendet. För egen del tror jag att träningen och viktnedgången handlar om kontrollbehov, när man mår dåligt vill man hitta någon del i livet där man kan gå ”all in” och återta kontrollen. Träning och viktnedgång är en typiskt sådan grej som man själv kan styra och kontrollera.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.