Din text & du


När man skriver gäller det att separera sig själv från sin text, att inte ta den eller dig själv på för stort allvar. För min text är inte jag, utan mer en tanke eller känsla som jag burit på i stunden jag skrev den. När den lämnar mina fingrar, lämnar den mig.

Det jag skriver behöver heller inte alltid bo hos mig utan kan vara en känsla jag sett i någon annan. Ibland fångar jag upp saker ur ett rum som sedan kommer ut i min hand. Jag kan se in i ett par ögon och magiskt få ut deras röst ur min penna.

Det kändes som du skrev om mig kan en person förvånat säga, ovetandes om saker den har berättat utan att öppna sin mun.

Det är viktigt att ha distans till sina nerskrivna ord och inte bära dem med sig, för alltid. En dikt är nedskriven i stunden och bör få stanna där, en bok under en period du kanske inte vill bära med dig för alltid.

Om du blir ett med din text förvandlas du till bra eller dålig när det egentligen inte handlar om dig utan ett par bokstäver efter varandra. En dålig dikt är aldrig lika med en dålig människa och en bra bok behöver inte betyda att du är bättre än någon annan. Det är viktigt att komma ihåg båda sidorna av myntet även om den ena är mer bekväm än den andra.

När din text blir delad, uppskattad och omtyckt är det lika lätt att falla ner i en avgrund som när den inte blir uppmärksammad alls.

Du lägger press på dig själv som snarare bromsar dig än för dina ord framåt. Jag får alltid ett tryck över bröstet när kraven ökar, när min text uppskattas så mycket att man tror att allt jag skriver är bra. Jag får inte längre göra fel, säga fel, stava fel. Att varje bokstav ska vägas med guldvåg innan de går i tryck. Men jag har rätt att vara både dum och tråkig, jag kan säga fel, göra fel, tycka fel.

Jag lär mig av livet och pendlar mellan en dag och annan. Ord som fyller mig idag kan vara totalt borta i morgon och det måste få vara så. Min första bok är en del av mitt liv men inte hela mig, mina blogginlägg är en del av mina tillfälliga tankar men inte hela jag. En text är inte mer än ord, men du (och jag) är så mycket större än så.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.