Driva eget -en utvecklingsresa


När man når sina mål

 

Att driva eget är verkligen en utvecklingsresa. En sådan där resa man måste göra själv och inte en sådan där man kan luta sig på någon annan som har gjort den (för ingen resa är likadan). Som anställd var jag en person som hade tydliga gränser. Både mot chefer, kollegor och klienter. Jag hade inga problem att säga nej och berätta vad jag tyckte och tänkte, och nu i efterhand förstår jag att det inte var konstigt, jag hade ju övat på det under mina 10 år som anställd där. Självklart blev jag bättre och bättre på att hitta mina gränser i mitt jobb.

Konstigt nog trodde jag att denna gränssättning skulle följa med mig i livet som egenföretagare. Döm om min förvåning när jag insåg att den inte gjorde det. Att jag hade tappat dem alla (till och med de simplaste). Det var  tex en självklarhet för mig att gå hem kl 16 när jag var anställd, jag har alltid varit väldigt tydlig med att jag inte trivs med att jobba kväll eller helg. Döm om min förvåning när jag inser att det är just kvällar och helger jag jobbar i  mitt företag. Vart tog den där gränsen vägen?

Helt plötsligt kommer jag på mig själv med att låta både klienter och uppdragsgivare styra mitt schema, totalt i motsats till allt jag önskade. Jag kom också på mig själv med att tacka ja till saker där magen sade nej och att inte sålla och bolla tillbaka bland uppdragen som kom in. Istället för att ifrågasätta något (vilket jag tidigare hade gått till chefen och gjort) svalde jag allt som lades på min tallrik, oavsett om jag orkade/ville äta upp det eller ej.

Så gör om och gör rätt!

Så kanske behöver du likt jag öva på att sätta nya gränser och skapa regler för dig själv?

Låt det bli en av dagens uppgifter. Fundera och sätt dig sedan och skriv ner dina företagsgränser. Vad ska du säga nej till? Vad vill du inte göra? Vilka är de viktigaste gränserna, varför?

Dela gärna med dig av dina tankar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.