Lär känna dina triggers! 4 kommentarer


Lär känna dina triggers!

Du kan inte ta bort molnen från din himmel. Men du kan vara medveten om när de kommer, likaväl som när de försvinner.

Jag tror att vi alla blir triggade av olika saker, och för att kunna må bra gäller det att lära känna sina triggers. Vad finns det runt mig som får mig att må dåligt? Vilka händelser/situationen kan göra att jag får ”återfall”? Och när jag pratar om återfall menar jag både missbruk, självskadebeteende, psykisk ohälsa, ätstörningar osv. Saker/situationer som kan få dig halka tillbaka när du hade kommit en bit fram. Vissa med självskadebeteende blir tex triggade av att höra andra människorna skada sig själva, eller se ett rakblad, personer med sockersug kan ha en svaghet för lösgodis och många vet tex att stress är en trigger för att må dåligt, eller för lite sömn. Att blir triggad kan innebär att du får ett sug, en känsla, att dina tankar fastnar vid ett enda ämne, att du går igång, igen…..

För att du ska må så bra som möjligt är det därför viktigt att DU vet vad som påverkar dig. Jag vet tex att all form av bantning triggar mig, jag kan inte banta lite. Inte ta en lunchshake som mina arbetskamrater eller gå på en 5:2 diet. Börjar jag så börjar jag rejält. Om jag skulle vilja gå ner i vikt behöver jag tänka både en och två gånger hur jag ska lyckas med det utan att bli sjuk.

Jag har flera gånger testad att göra bara lite, men ångesten vaknar direkt och de mörka tankarna växer. De krävs kraft för att kunna stoppa dem, så av erfarenhet vet jag att det inte går. Jag vet också att tex ha ett app som talar om för mig hur snabbt och långt jag springer är ytterligare en sak som bara får mig att må dåligt. Då känner jag att jag aldrig gör tillräckligt bra ifrån mig, att jag är så långsam att jag lika gärna kan sluta springa. Numera springer jag med musik i öronen och hunden bredvid mig, jag har ingen aning om hur långt eller snabbt vi springer men jag vet att jag njuter av varje steg och det är det som är viktigt.

Så vad väcker din ångest? Sortera upp och lär känna dig själv och dina triggers. Förutom mina triggers vet jag också  att jag mår sämst på sommaren, husets dofter och knakningar vid den årstiden väcker alltid en oproportionerligt stor oro inom mig. Det är oftast inget jag kan förebygga men jag kan vara medveten om att den kommer. Det är också vid sådana tillfällen jag kanske ska vara som snällast mot mig själv, och påminna mig om att det här går över.

Ibland är det massor av små små oviktiga saker som vi behöver ta bort i vårat liv för att kunna må bra. Alla små saker som får dig att må dåligt kan liksom buntas ihop till en stor inom dig, och det kan innebära att du kanske inte känner skillnad på vad det är som väcker dina känslor. Ibland är det stora saker vi inte kan göra mycket åt, men då kan det ändå vara skönt att känna till varför. Därför är det viktigt att du ibland scannar igenom ditt liv och tar bort de saker som står i vägen mellan dig och ditt friska mående.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Lär känna dina triggers!

 • cattastroph

  Triggers för mig är stress (den inre mentala stressen) och sömnbrist. Har just köpt en bok som jag börjat läsa och i och med det börjat ”fatta” hur jag funkar. ”ADHD hjälpen – för ett liv i balans” av Katarina A. Sörngård. Rekommenderas. 🙂

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Ja det är samma här, sömnbrist och när jag pressar/stressar mig själv för mycket. Tack för tipset, den boken ska jag lägga till på läslistan!

 • lanclin

  Kändes bra att läsa det där om att upptäcka att man vissa återkommande perioder/årstider under året mår lite mindre bra 🙂 Min sån period är nu i januari när den mysiga julen är slut, vintern tvingar en att ha bylsiga kläder utomhus som man inte kan röra sig fritt i och det känns låååångt till sommaren. Jag tillåter mig att inte vara helt nöjd och lite deppig för det går över snart 🙂
  Hälsningar Linnea i Bayern

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Ja precis det är viktigt att påminna sig om att det går över. Kan också hålla med om Januari känns tufft. Men snart vänder det <3