Lev inte ett liv du ångrar


Funderar du mycket över dina livsval? Om du egentligen är lycklig? Det tror jag vi alla gör från och till, och jag tror att det är bra och viktigt, så länge du inte fastnar i det, rädd för att ta nästa steg.

Ett sätt att komma fram till sina livsval är att föreställa sig själv när du är gammal och närmar dig slutet av livet. Vem är du då? Vad har den personen upplevt? Kommer den personen ha levt ett liv att vara stolt över?

Eftersom vi inte vet våran tidsgräns tror jag att det är viktigt att inte vänta, att vara lojal mot sig själv, här och nu. Jag läste en forskning som tog upp tio frågor att fundera över, kan man checka av dessa tio frågor så har man levt ett väl förvaltat liv och kan sluta sina ögon nöjd över resan.

Hell yeah, tänkte jag. Vi gör en skrivövning av saken så fatta penna och papper och besvara följande frågor:


1.Äkthet -är jag lojal mot mig själv?

Ja, jag skulle säga att jag är väldigt lojal mot mig själv. Kanske för lojal? Jag säger nej till det jag inte vill, ställer inte alltid upp och anpassar mig inte till saker som inte känns bra. Jag ser till att mina intressen får plats. Att jag får göra det jag vill. Jag inte rädd att lämna varken jobb eller människor om jag känner att något skaver i mig. Jag skulle nog säga att jag absolut lever ett liv där jag till väldigt stor det är lojal mot mig själv. Ibland ser jag att det svider i andras ögon, kunde inte bry mig mindre. Check på den  [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

2.Transcendens -lever jag i kontakt med något större?

Den här kan jag tyvärr inte checka av lika lätt och är verkligen något jag jobbat med att förbättra det senaste året. Flera gånger när jag föreläst har det kommit fram personer efteråt och givit mig en bibel och talat om för mig att om jag lämnar mig i händerna på gud så kommer jag att må bättre. Och idag, så förstår jag att det dom sade till mig var sant. Kanske inte just det där med bibeln och gud men att tro på något större. Att ha tillit, till något annat än sig själv. Det tror jag helt och fullt kan släppa otroligt mycket rädslor och ångest. För jag kan inte kontrollera allt här i världen, bättre att låta någon annan göra det. Så denna punkt behöver jag absolut jobba på. Det får bli ett mål under det kommande året. Jag tror inte att du behöver tro på gud eller någon avbild. Bara något större än dig själv. Så det är vad jag kommer att göra från och med nu. Amen.

3.Kärlek -älskar jag fullt ut?

Samma här, något jag förbättrat men behöver fortsätta att jobba på. Jag har svårt att älska fullt ut. De enda jag kan visa hela mitt hjärta för är mina barn och djur. Tror till och med att jag håller inne en del av mig själv inför min man trots ett fjortonårs långt förhållande. Jag vill älska mer, känna mer kärlek och visa den till människor. Det slår mig nu att jag har väldigt svårt att ens känna kärlek. Till ett djur kommer den direkt, det finns även klienter som kan träffa mig rakt in i hjärtat, men dom där vanliga människorna, nej för dom känner jag ingenting. Jag har svårt att tycka om människor. Gjorde ett personlighetstest nyligen som sade att jag i mina relationer vill känna äkthet annars känner jag ingenting alls. Och visst är det nog så. När någon fullständigt är sig själv, på ett sånt där självklart sätt som ett djur är, då känner jag det och faller direkt. Jag dras nog till sårbarhet, kanske för att jag är väldigt sårbar själv. Är inte ett smack intresserad av ytliga förhållanden och folk som visar upp vackra masker. Nej, tack. Så också ett område att jobba på, kärlek. Det ska jag bli bättre på!

4. Lekfullhet -har jag roligt?

Nej, jag har ju inte haft det. Har varit allt för allvarlig de senaste året det är ju därför jag har valt glädje som ledord i år. Jag tror att jag överlag är en rolig person. Innan jag fick barn hade jag ofta kul och skrattade så jag grät. Men efter första barnet kom tog allvaret tag i mig. Såg livet med andra ögon tror jag, och det roliga försvann. Blev väl rädd helt enkelt. Kanske är man inte heller tillåten att ha hur kul som helst när man är en ansvarsfull förälder? Har nog tagit alla livets roller på för stort allvar efter det. Men jag vill börja ha roligt igen. Punkt.

5. Betydelse -har mitt liv betydelse för fler än mig själv?

Ja men det tycker jag. Eller det känner jag  och hoppas jag i alla fall. För min familj ett fåtal vänner och jag försöker på ett eller annat sätt ge till varje person jag möter. Jag har som mål att alla klienter ska känna sig lite lättare efter att de gått ut från mitt rum, att jag ger dem någonting, om så bara för en liten stund. Jag känner att mitt liv är viktigt och har betydelse. Att jag kan hjälpa, förändra och förbättra världen, även om det med otroligt små marginaler. Check. [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

6. Utveckling -växer jag och lär mig av livet?

Oja, hela tiden. Älskar att växa och lära mig och njuter av varje sekund. Har ett otroligt stort utvecklingsbehov, är otroligt nyfiken och aldrig färdig. Check! [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

7. Mod -vågar jag utmana mina rädslor?

Skulle jag absolut säga. Tog ett beslut för över 20 år sedan (jösses vad gammal jag är) att inte låta mina rädslor stoppa mig och det beslutet har jag hållit sedan dess. Heja mig! Check. [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

8. Empati -ser jag mitt eget värde -och värdet i andra?

Absolut. Ser ett värde i alla jag möter. Varje människor bär något vackert och är unik. Oavsett vem dem är och vad de har gjort. Check. [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

9. Tacksamhet -uppskattar jag det och dem jag har i mitt liv?

Oja, ibland är jag så tacksam att jag får ångest. Är så rädd att förlora allt jag här. Får ofta tanken, ”får man vara så här lycklig” ”kan man ha sådan här tur” ”när kommer olyckan”. Jag har det så otroligt jävla bra, är tacksam varje dag jag vaknar upp. Min familj är frisk och mår bra. Vi har tak över huvudet och kan arbeta för att förverkliga våra drömmar. Kan inte begära mer av livet. Allt som kommer till nu är bara bonus. Ibland får jag skippa tacksamheten för den tar över mig, överväldigar mig. Känns som någon ska rycka mattan under mig eller väcka mig och säga att allt var en dröm. Uppskattar allt. Framtid, nutid, dåtid. Check! [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]

10. Styrkor -lever jag min potential och tar jag vara på mina möjligheter?

Det tycker jag verkligen! Och även om saker ger mig ångest. Som att tex köpa utbildningen jag gjort, så känner jag att det absolut inte är något jag ångrar även om det ger mig huvudbry. Jag vill verkligen ta till vara på alla möjligheter och chanser som dyker upp. Jag försöker att leva min potential utvecklas och följa med vinden. Check! [wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]


Överlag skulle jag efter denna övning säga att jag är lojal mot mig själv, men kanske kan man inte checka av alla rutor, kanske kommer det alltid finnas förbättringsområden och något vi ångrar? Jag vet inte, men jag kommer på riktigt försöka att jobba med dom områden där jag inte kan checka av mig själv. Tre punkter av tio. Har ett ganska gott liv ändå <3

Har du gjort övningen, hur gick det för dig, berätta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.