Människan & ensamheten


Det slår mig gång på gång. Vilka flockdjur vi människor är. Något som har upprepats så många gånger bland personerna jag möter i samtal de senaste veckorna är att dom hellre är med personer dom inte tycker om, än att vara ensamma.

Så sorgligt egentligen. Samtidigt som jag tror att det är så otroligt många av oss som har det så.

Kanske är ensam ett ord som rispar upp gamla sår i mig, eller kanske har det bara upprepats gång på gång i mitt samtalsrum som gör att jag minns det så väl.

Personerna är i varierande åldrar, har varierad problematik. Men ensamheten har dem gemensamt.

Man umgås med personer som skadar en, får en på dåligt humör, eller som man längre inte har något gemensamt med. Hellre än att vara själv. Och kanske är det inte att ensamheten skrämmer en som gör ont. Utan mer att vi inte är gjorda för att vara själva…

Jag ser i deras ögon att det är ett ämne som berör, att om jag gräver djupare, så går de sönder. Jag stannar där, för jag kan inte laga, inte fixa, inte bygga dem en vän. Jag kan inte hitta någon som de kan känna igen sig i, lita på, umgås med.

Men jag önskar att jag kunde det, fixa någon för alla.

Det sägs att svenskar är världens ensammaste folk. Vi vill vara oberoende, värnar om både vår och andras integritet och knyter inte familjen så tätt intill oss som vissa andra länder gör. Vi är försiktiga, pratar inte med främlingar och vill inte trampa någon på tårna. Så hur lätt är det för oss egentligen att få en ny vän?

Ensamhet skadar vår hälsa och har en stark koppling till psykisk ohälsa. Och det handlar inte om hur många vänskapsband vi har utan kvaliteten på dem. Du kan ha tio vänner du umgås med utan att känna dig ”nära” någon av dem.

Hur skall jag kunna få dig och må bra, tänker jag under samtalet. När mycket kanske bara handlar om att du behöver en axel att luta dig mot. Jag vet att jag kan vara den för ett tag. Men när även jag lämnar dig kommer det att göra ont.

Det jag vill påminna dig om idag är att ta din ensamhetskänsla på allvar. Jag vill också att du funderar på hur du kan stärka band du vill behålla, eller eventuellt bygga nya. Stanna inte kvar i förhållanden du inte vill vara. Du slösar på din tid. Ditt liv.

Hon har tårar i ögonen när hon tittar på mig och upprepar meningen jag tycker gått på repeat hela veckan: Jag vet att det låter dumt, men jag är hellre med någon som inte är bra för mig, än att inte få vara med någon alls.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.