Meditationsövningar för barn


Meditationsövningar för barn

Meditationsövningar för barn

Om det är något jag önskar att jag hade fått med mig tidigare i livet så är det mindfulness, och då snackar jag inte om att sitta stilla och meditera med tomma tankar. Nej det tillståndet kommer jag kanske aldrig kommer att uppnå. Men just det där med acceptans, att vara i stunden och att med hjälp av andningen både kunna lugna ner tanke och kropp.

Jag tror att meditation är bra för alla,

men kanske speciellt för den som är ångestbenägen eller har ADHD. Jag tror att jag bara är i början av min meditationsresa trots att jag utövat det i över ett år. Jag skulle ändå våga påstå att det har hjälpt mig, mycket. Jag befinner mig på en annan plats idag än vad jag gjort tidigare. Nu är jag här, förut levde jag i framtiden. Och om det är något jag vill ge mina barn så är det förmågan att vara närvarande, öppna och reflekterande.

Därför försöker jag numera få in mindfulness i vår vardag. Ibland lägger vi oss och blundar i tre minuter tillsammans medan vi lyssnar på en app, ibland leker vi lekar som där min avsikt är att känna efter hur de eller saker i deras omgivning känns just nu. Bara för att vara mer närvarande.

Meditationsövningar för barnEn av mina favoriter är att sätta en väderprognos på sitt inre.

Kanske är det lättare än att ibland beskriva en känsla? För ett slutet barn kanske det kan vara ett sätt att för första gången öppna upp och prata om sitt mående. Oavsett så ger det dig erfarenhet av att lyssna inåt, på vad din kropp försöker att säga dig. Är det stormigt, kvavt eller tyst och stilla. Regnar det? Kanske till och med åskar, eller är det en strålande sol?

Om vi jämför vårt inre med det riktiga vädret så ser vi ju att det skiftar, eller hur? Från en dag till en annan, eller till och med från en stund till en annan. Det kan ibland vara en tröstande tanke. Vi alla strävar efter solsken, men om vi tänker efter så  är det sällan en molnfri himmel. Varken inuti oss eller utanför, eller hur? Och det kanske är så det ska få lov att vara.

Meditationsövningar för barnNär min son började visa större svårigheter för att slappna av letade jag efter böcker anpassade för barn och hittade Sitta stilla som en groda (annonslänk) där det finns flera mindfulness övningar för barn, både via boken och ljudfil. Även om mina barn inte ser det som världens roligaste grej just nu så tror jag att det är ett lika viktigt lärande som deras läxor (om inte viktigare).

Att vara trygg och medveten om sitt inre är en förmåga du bär med dig för livet och inget vi någonsin behöver sätta betyg på. Det kan göra både ditt skolgång och vuxenliv behagligare och enklare.

Att ställa frågan ”hur mår du” lockar ofta fram svaret bra, men om du istället frågar vad personen har för väder inom sig idag kommer du att få ett helt annat svar. Testa!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.