Mentalt bokslut 1 kommentar


2018:

Vilka människor har du träffat som gjort intryck på dig?

Lika svårt att svara på som det var förra året. Men personerna i min skrivgrupp har gjort starkt intryck på mig. Att så öppet och ärligt dela med sig av sina upplevelser, tankar och känslor till andra beundrar jag. Vilket mod. Jag är van att få ta del av andra människors berättelser men inte i grupp på det sättet. Att hålla i en grupp har lärt mig att gruppen blir en styrka, att se att inte bara jag kan hjälpa dem utan att de också kan hjälpa varandra. Fantastiskt!

Vilka händelser förändrade dig på något sätt?

Jag kan nog inte peka på ut en speciellt händelse som förändrat mig. Men beslutet att köpa min terapeututbildning var nog en händelse som förändrade mig på något sätt. Det är en stor skillnad på att drömma om något och sedan ta tag i drömmen.Då blir man liksom med ens med osäker. Jag kommer nog aldrig glömma våndan och det beslutet. Och förändringen inom mig när beslutet är taget, känns som att jag äntligen är på väg.

Vilka händelser fick dig att växa som person?

Hm,  händelse och händelse men det där med att köpa coaching och ha en mentor och sedan komma på att det är nog inte det jag vill, har förändrat mig. Egentligen har jag nog bara velat ha någon att prata med. Att få uttala mina tankar högt liksom. Inte någon som ska rådge mig eller säga till mig vad jag ska göra. Det har nog förändrat mig och fått mig att växa, förstå mig själv bättre. Jag insåg att jag nödvändigtvis inte behövde någon med mer kunskap än mig själv utan mest bara behövde någon…

Avklarade mål:

 • Få ihop 150 000:- som ska gå direkt till min terapeut utbildning. -Check på den även om jag nu inte får använda hela summan till att betala utbildningen. Men målet är uppnått.
 • Få total koll på inkomst och utgifter. -Öh nej, men lite bättre, kanske, typ. Vi för över det målet till nästa år.
 • Bli klar med min kurs “skriv dina memoarer”. -Check!
 • Hitta stabila samarbetspartners att samverka med. -Check, hade ju ett långt samarbete med projektet friska vindar och även ett arbete ihop med Borås stad.
 • Ge ut bok från annan författare. -Check!
 • Påbörja en ny bok. -Nope…
 • Hitta en mentor. -Både hittade och blev av med. Starkt jobbat Jessica.
 • Nätverka mera. -Puh, ja det gjorde jag.

2019:

Vilka människor vill du ska komma i din väg?

Oj, vad svårt. Men jag vill ha en förebild. Längtar efter någon att se upp till. Beundra. Det är inte så lätt det där. Tror att jag letat efter det i hela mitt liv. Jag skulle också vilja ha en företagskompis. Jag har personer runt mig som driver företag som jag uppskattar mycket men jag skulle vilja ha en självklar person att samarbeta och bolla med. En person som driver sitt eget företag men där det känns som att vi driver ett ihop. Om det är något jag vet om framtiden så är det att jag inte vill jobba ensam. Jag drömmer om att ha en egen samtalsmottagning men där vill jag ha en partner. Vi kan skriva böcker och ha kurser ihop, eller bara peppa varandra i våra roller.

Det är förmodligen inget jag kommer hitta eller påbörja under kommande år men jag drömmer om det. En företagspartner att sätta mål och dela planer med.

Vilka positiva händelser önskar du ska ske som gör dig till en bättre person?

Jag hoppas att jag kan fortsätta släppa in människor. Jag kommer ångra att jag skriver det här för jag är ju en ensamvarg men känner att jag också längtar efter att umgås mer. Jag hoppas på positiva möten med människor man kan lita på och behålla i sitt liv, som man vet bryr sig på riktigt. Mer sådana vill jag träffa och umgås med. Jag håller tummarna för att jag träffar någon härlig klasskamrat som jag kan hålla i handen under de här två åren, eller att jag blir kär i en lärare som jag kan suga kunskap utav. Vet inte om det räknas som händelser men mer känslomässiga, innerliga och äkta möten önskar jag mig. Att våga lita på andra människor (vilket jag idag har svårt för och precis håller på och lära mig) hade helt klart gjort mig till en bättre person.

Vad vill du uppleva i syfte att växa som människa?

Jag önskar ha personer nära mig som vågar spegla mig. Så vågar säga till mig att stanna upp, reflektera eller vågar säga till mig när jag är trött. Det hade kunnat få mig att växa! Jag är van att lyssna och rådge andra men har få människor runt mig som faktiskt gör samma sak mot mig. Jag är så ovan med det så när det väl händer så lyssnar jag till 100 %. Minns att det skett 2 ggr i år. En gång när min vän Therese upplevde  att jag varit trött det senaste och en gång när en arbetskollega kom in och bad mig tänka mig för innan jag tog ett beslut.

Jag tror att personer är rädda för att spegla mig, säga stopp. Men ibland (ofta) är det just det jag behöver. Min man är den enda som vågar säga saker till mig rakt ut, jag behöver någon mer som honom. Någon som säger emot och ifrågasätter mig. Det är en obekväm roll,  men jag tror att det är sådant familj och nära vänner gör, det är liksom bara de som vågar. Men eftersom jag aldrig har låtit någon komma så nära mig, förutom min man, är det få människor som vågar ta just det där steget, att prata med mig (eller bryr sig om att göra det).

Men det önskar jag i år, att släppa fler personer nära som vågar säga emot, säga ifrån eller bara få mig på nya tankar. Jag är klart medveten om min problematik vad gäller att hålla sig till en sak eller följa strukturer och planer, och eftersom få personer säger till mig har jag haft möjligheten att dansa runt och göra lite vad jag vill. Det i sig är inte negativt, men ibland kan jag komma på mig själv med att gå lite väl långt. Som när jag får tankar på att starta ett eget skomärke, eller producera egen öl. Då behöver jag någon som slår mig i huvudet så att jag ramlar av stolen, jag behöver hjälp att vakna ur den där transen som finns när för många bollar ligger i luften. Behöver någon som tar ner en boll och kastar den (hårt) i mitt ansikte så jag vaknar upp och ser vad jag ska göra för att ta nästa steg. Inte helt ovanligt att jag fastnar i drömmar och nya projekt trots att jag redan har flera på gång. Japp det önskar jag mig (inser just nu att jag kommer få jävligt ont 2019).

Mål 2019:

Alltså jag kommer inte att sätta så stora mål tänkte jag precis skriva, men det nedanstående målen är jätte stora, för mig. Men dom är inte många. Detta året vill jag inget annat än att klara min utbildning och tjäna ihop pengar till hela utbildningskostnaden, terapi och böcker. Det känns som att det räcker. (Man kan också tänka sig att jag spelar safe för att inte få en boll i ansiktet) men i alla fall, årets mål:

 • Att klara mitt första utbildningsår. Det vill säga medverka på alla lektioner och klara av examinationsuppgifterna.
 • Lägga undan minst 1000 kronor varje månad som ska gå till min egenterapi jag behöver göra 2020 för att få godkänt i kursen.
 • Jobba ihop 120 000 kronor för att kunna betala resterande del av min psykoterapiutbildning.
 • Förra årets mål “få total koll på inkomst och utgifter” får jag lägga till även här. Är ju aldrig en nackdel.

Du hittar 2017 års mentala bokslut här.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Mentalt bokslut