Mindfulness i vardagen 1 kommentar


Han som ger mig lugn

Han som ger mig lugn

Just because our eyes are open, does not mean we are awake.Just because our eyes are closed, does not mean we are asleep.

Mycket av det som stressar oss idag är att vi vet vad som är bra för oss, men att vi inte alltid har tid att göra det. Du ska inte bara träna och äta bra, du ska meditera, säga snälla affirmationer till dig själv osv. Vi vet, kanske allt för väl hur vi ska ta hand om oss själva, och när vi inte gör det blir vi stressade och mår dåligt. Mindfulness tex, jag tror inte det är många som tvivlar längre. Även om man inte läst forskningsrapporterna om varför meditation är bra för en så är det många som förstår eller vet, man kanske till och med känner det inom sig, att man längtar efter den där stunden i tystnad.

Meditation är en övning i lyssnande. Om vi är ovilliga att höra våra egna tankar kommer vi också ha svårt att höra andras.

Mindfulness i vardagen

Mindfulness i vardagen

Jag brukar alltid säga till mina klienter och deltagare att vi inte ska tvinga oss att pressa in mer saker i våra stressade scheman. Då gör det oss inget gott, att meditera eller skriva terapeutiskt har ingen verkan om du är stressad och varken har lust eller tid att göra det. Du skall helt enkelt inte sitta där och längta där i från.

Men när det gäller mindfulness så innebär det inte att du måste slösa 10 dyrbara minuter på att blunda. Nej du kan faktiskt få in det i något du vanligtvis gör och helt plötsligt har du det i din vardag.

Själv är jag väldigt närvarande med mina hundar. Jag drar fingrarna genom deras päls, sätter näsan i den och drar in deras doft. Jag brukar även lägga handen på deras mage och följa deras andetag.

Andra ställen att få in mindfulness i din vardag kan vara när du:

  • Vaknar upp. Ta kontakt med din kropp när du öppnar ögonen på morgonen. Ta ett djupt andetag, sträck på dig och reflektera över hur kroppen känns. Lägg märke till ljus och ljud runt dig.
  • Tvättar ansiktet/sminkar dig. För mig har det blivit en stunds mindfulness när jag tvättar mitt ansikte. Jag njuter av att smörja mig med krämer och oljor. Reflekterar över dess lukt och hur det känns mot min hud. Även sminkningen kan bli en stund där jag känner efter hur det känns.
  • Borstar tänderna. Försök att koncentrera dig på att känna varje drag med tandborsten över dina tänder. Lägg märke till tandkrämens konsistens och smak.
  • Äter frukost. Ta bort alla distraktioner. Börja morgonen utan din telefon, TV eller tidning. Var istället närvarande koncentrera dig på hur varje tugga smakar.
  • Tar på dig kläder. Ja även när du tar på dig kan du vara närvarande. Hur känns mina kläder mot kroppen. Hur känns tyget, sitter något åt. Gillar jag de här kläderna. Var här i stunden, även om du bara klär på dig.
  • Diskar. Att vara fullt fokuserad på diskandet är meditativt. Känn det varma vattnet mot dina händer och lägg märke till diskmedlet som skummar.
  • Promenerar. Gå långsamt och lägg märke till din andning och dina omgivning. Hur ser det egentligen ut runt dig? Försök att vara fullt medveten om ljuden, ljuset och sakerna omkring dig.

Har du tips för att få in mindfulness i din vardag, berätta!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”]Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Mindfulness i vardagen