Om vi alla vore hundar


Han är tydlig, visar alltid vad han vill. Det råder ingen tvivel på om det är mat, lek eller promenad han önskar. Man behöver aldrig tveka på vad han tycker och tänker. Han visar på sekunden om han är nöjd eller missnöjd, om han är nyfiken eller rädd. Det finns bara ett av och ett på för honom, ingenting där emellan. Det är visserligen något som ofta kan reta mig till vansinne, men samtidigt slår det mig att jag har så mycket att lära av honom. Eller kanske har VI mycket att lära av honom (eller av hundar överlag).

Jag tänker på hur vi människor knappt vet vad vi känner, ändå kan vi ibland förvänta oss att omgivningen ska veta det. Än mindre vet vi vad vi vill och även om vi skulle veta det, ja då är det inte ovanligt att vi inte uttrycker det eller kanske till och med gör motsatsen till vad vi önskar.

Djur är så tydliga i sin kommunikation. Kanske är det därför som det är så lätt att tycka om dem. Vi människor försöker hålla undan både tankar och känslor, vi gör oss till. Ställer upp fast att vi inte vill. Säger ja när vi vill säga nej, eller nej när vi vill säga ja. Det skulle aldrig falla min hund in.

Jag tror de flesta av oss vet vad vi ville om vi bara slutade tveka. Om vi inte lade in så mycket tankar och värderingar i allt. Jag slår vad om att min hund aldrig någonsin har tänkt; undra om hon bli irriterad om jag föreslår att vi leker med bollen nu. Tänk om hon efter det inte kommer att tycka om mig längre, sälja mig? Avliva mig?!? (Jag skulle visserligen önska att han tänkte så, det hade gjort min tillvaro såååå mycket lättare).

Nej, men ärligt, den tanken har garanterat inte slagit honom.  

Tänk om vi människor vore som hundar, öppet glada, ledsna, arga, rädda, nyfikna. Att vi hade haft lika nära till våra känslor. Och om vi på sekunden sade vad vi ville och vad vi tyckte utan en rädsla för vad andra skulle tycka och tänka om oss. Hur skulle världen då se ut?

Trots våra olikheter är han min förebild. Han inspirerar mig till uttrycka mig tydligare och bättre, att prata från mitt eget hjärta innan jag börja lyssna in någon annans.

Jag ska bli mer som honom. Kommunicera med insidan ut, istället för utsidan in ❤︎

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.