Psykisk ohälsa och arbetsnarkomani


Psykisk ohälsa och arbetsnarkomani

Psykisk ohälsa och arbetsnarkomani

I en artikel i ”Modern psykologi” läste jag om en undersökning man gjort på ”arbetsnarkomani”. Man hade undersökt 16400 deltagare och sett att 7,8 % av dessa uppfyllde kriterierna för arbetsnarkomani. Av de som klassades som arbetsnarkomaner såg man också att 32, 7 % uppfyllde kriterierna för ADHD, 25,6 % tvångssyndrom, 33,8% ångest och 8,9% var deprimerade.

Jag tycker att det var intressant för det är inte det vi förknippar med psykisk ohälsa. För mig var det helt naturligt dock, en slags bekräftelse på något jag redan kände till. För när man mår som sämst, vill undvika sin ångest, ja då är ett ganska enkelt lösning att jobba. Och vid ADHD, ja då behöver du någonstans att lägga ditt fokus, din energi och där kan även jobbet bli lösningen. Studiens slutsats var att arbetsnarkomaner visade högre siffror på alla psykiatriska symptom är icke-arbetsnarkomaner, och det där tror jag att det är viktigt att vi pratar om.

När vi tänker på psykisk ohälsa ser vi en motsatt bild, personer som inte jobbar, är sjukskrivna, har låg inkomst eller social status, och vi måste sudda ut den där bilden för det är inte sanningen, i alla fall inte hela.

Jag och min härliga kollega Maria Andersson har pratat mycket om det där då vi båda är två drivna företagare med diagnoser. Vi har mått dåligt, varit både utmattade och deprimerade men klättrat på karriärstegar ändå. Vi har nu startat live,tv på facebook för att tillsammans kunna prata med med er om dessa ämnen. Vi vill prata om livet ofiltrerat. Jag tänker att det inte handlar om diagnosfokus utan mer om att vara människa, (och det är vi ju allihop). Vi prata om företagande, familjeliv, relationer, ångest och utmattning, allt det där som för många kan höra livet till.

Ni finner oss under kvinnormedadhd.  Nästa gång vi går live är 6/9 kl 18. Häng gärna med oss då!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.