Sluta skämmas! 2 kommentarer


Sluta skämmas!

Om du snubblar, gör det till en del av din dans

Jag möter ofta personer som lider av psykisk ohälsa

Tio gånger av tio är det inget de vill prata om, inget de nämner. När man lär känna dem bättre visar det sig att de skäms. Det känns omanligt att lida av en depression, man är rädd för att folk ska tro att man är störd för att man har haft en psykos, eller att du ska vara en svag och okapabel person bara för att du lider av ångest.

Bara tanken provocerar mig och jag vill skrika: S L U T A  S K Ä M M A S !!!

Psykisk ohälsa gör dig inte till en sämre människa

Lika lite som om diabetes eller hjärtfel skulle göra dig till det. Det som får dig att känna dig som en sämre människa är inget annat än skammen. Den äter upp dig inifrån och så länge du håller den inom dig så är det du som gör det mot dig själv.

Psykisk ohälsa är mänskligt

Alla gråter, känner sorg, ångest, har självmordstankar och tvivlar på sig själva. ALLA! Ingen människa är fri från ett dåligt mående så vad får dig att tro att du är ensam?

Ingen är felfri eller perfekt

Och ofta är det din jämförelse med andra som får dig att känna dig mindre än vad du är. Ibland tänker jag att det är en nackdel att vi inte kan se varandras insidor. Så att vi kunde se varandras kamp.

Jag har accepterat mina svaga sidor

och det har gjort mig starkare. Jag vill varken ha ångest eller depressioner, men hey det är så mitt liv ser ut. Istället för att gömma undan det jag inte vill ha i mitt liv så visar jag upp det. Hänger ut det på vädring, och det gör att mitt liv känns luftigare. Jag får mer plats för positiva känslor genom att inte stänga in de negativa.

Du har inget att skämmas för

och jag skulle verkligen vilja få dig att förstå det! Jag förstår att dessa ord kanske inte alls hjälper dig och får dig att öppna upp. Men jag vill att du frågar dig själv vad det är du är rädd för. Tankarna du har kanske inte är annat än dina egna fördomar. Och om de nu skulle slå in, är det verkligen så farligt?

Vad gör det om någon annan tror att du är knäpp..

..när du vet om att du inte är det. Dina erfarenheter gör dig så otroligt stark, men när du låter dem stanna på insidan försvagar de dig! Bara för att dina känslor och erfarenheter inte syns så betyder de inte att det inte finns och det är viktigt för dig att komma ihåg det. Du kan aldrig ändra på ditt förflutna.

Jag vill berätta det här för dig för att jag har varit där du är

på en plats där jag skämdes. Där jag kände mig mindre och svagare än andra. Jag var ständigt rädd för att göra fel och för vad folk skulle tänka och tycka. Men jag trivdes aldrig. Utan vetskap om framtiden kastade jag mig ut och lärde mig att flyga. Jag hamnade i en helt ny värld, i en bättre värld. Och här är det jag som är kung.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Sluta skämmas!