6 tips på vad du INTE ska säga till någon med ADHD


  • ALLA har någon form av bokstavskombinationJag tror säkert att du menar väl med denna meningen men vet du vad, det känns mer som en käftsmäll. Det du egentligen gör är att förminska personen framför dig. För om alla har någon form av funktionsnedsättning så är problemet inte så stort, eller hur? Det du säger är att personens funktionsnedsättning, lidande och svårighet inte är större än någon annans när själva diagnosen säger motsatsen. Men då skulle dessa diagnoser inte behöva sättas, eller hur, om vi alla har det lika svårt. Skärp dig! Släng den tanken i papperskorgen.
  • Jag förstår dig -Även här en snäll mening som ofta slinker ut och ska likna empati och omtänksamhet, men vet du vad? Det är det inte! Du förstår förmodligen hur det känns att vara okoncentrerad och att sova dåligt ibland, men att ständigt tappa fokus och att inte kunna styra sina tankar eller sin energi det har du aldrig upplevt. Så helt ärligt har du sällan en aning om hur det känns.
  • För mig verkar du normal -Denna har jag fått höra ofta, och ja, jag är normal. Jag vet inte vad folk förväntar sig av någon med ADHD. Att jag ska hoppa runt som en kanin på kontoret eller slå folk på käften så fort något går emot mig? Nej du får nog uppdatera din kunskap om funktionsnedsättningen. Varsågod att läs här!
  • Alla har vi svårigheter -Ja, det stämmer. Men vi kan inte jämföra svårigheter med varandra och även denna mening är förminskande även om den verkar vara snäll.
  • Du ser ut att må braÖh, ja, vad förväntar du dig. Som sagt, mitt mående, min trötthet, mina koncentrationsproblem, inget av det syns på utsidan, och om jag har en dålig dag så kan du ge dig fasiken på att jag försöker täcka över mitt dåliga mående ännu mer. Det är inget någon av oss går och visar upp eller hur? Så bara för att jag är välsminkad och ler betyder det inte att jag inte är trött, ledsen eller ostrukturerad.
  • Du kanske bara behöver göra så här….Tro mig, när man levt ett helt liv tillsammans med sin diagnos har man prövat det mesta. Nej, mjölk hjälper mig inte att somna och min ångest försvinner inte bara för att du säger att det är överdriven. Tro mig det som bär på ett problem har redan testat de flesta lösningar. Vi ber inte om hjälp, bara om din förståelse.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.