Tänk om vi gör rätt!


Nu för tiden finns det alltid två sidor av allt, och man måste välja en. För eller emot diagnos, för eller emot medicinering. Men det enda jag kan säga är att jag är för hjälp och stöd! Jag tänker att livet inte är svart eller vitt, det finns hela tiden gråzoner där emellan. Varför måste man alltid se allt som rätt eller fel? Om vi nu är så rädda för att göra ”fel” så kommer vi heller aldrig att komma till punkten där vi gör rätt. Nej, då för då sitter man fast i en rädsla och där gör man ingenting.

Om det vi gör idag hjälper människor, kan vi inte låta dessa bli hjälpta, utan beskyllningar, anklagelser, skuld eller skam. Det finns ”busiga barn”, och det finns barn med ADHD, och det finns en jättelång skala där emellan. Om ditt barn får diagnosen ADHD och du får den hjälp och det stöd du har sökt för, hur kan det då vara fel? Personer som inte behöver hjälpen söker den inte!

Om du nu tycker att det sker en överdiagnostik så tycker jag att vi ändå får se det som att otroligt många människor söker efter hjälp, och alla dessa som gör det, mår dåligt. Många gånger kan det tyvärr krävas en diagnos för att få den hjälpen. Jag gissar på att det inte är många barn/ungdomar eller vuxna som går igenom långa utredningar och äter mediciner för att det är roligt, utan att de gör det just för att de behöver det.

Vi har tidigare inte haft den kunskapen vi har idag. Vi såg inte de barnen som behövde hjälp på samma sätt som vi ser det nu, vi visste inte hur de kände eller vad som var orsaken till deras beteende. Vi visste inte! Men det gör vi idag! Tänk om någon såg mig när jag var 7 år, tänk om någon förstod att jag hela tiden behövde nya utmaningar. Att det var för att jag alltid låg före som gjorde att jag senare hamnade efter. Tänk om någon såg mig när jag var 14 och ångesten förvandlades till ärr på mina armar, eller vid 21 när den tagit över hela min kropp.

Du är arg för att vi över diagnostiserar, kastar ut ”knark” till vem som helst. Men tänkt om det vi gör idag förändrar vår framtid! Tänk om de barn vi tidigt börjar medicinera och ger stöd slipper ett liv i utanförskap, missbruk eller kriminalitet. Eller tänk om vi ger den enskilda individen ett bättre liv! Tänk om dagens barn säger att det fanns någon som såg mig, det fanns någon som förstod mig, att de fanns en lösning på deras smärta.

 Tänk om vi gör rätt…

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.