Terapeutiskt skrivande som friskvård


Terapeutiskt skrivande som friskvård

Terapeutiskt skrivande som friskvård

Att ”skriva av sig” kan vara något för alla och inte bara för den som upplevt trauma eller mår dåligt. Speciellt föredömligt kan skrivandet vara för den som jobbar inom socialt arbete. För i de yrkena handlar det sällan bara om att möta en utsatt person, utan det handlar också om att möta sig själv.

Att möta sig själv i en storm av andras upplevelser och känslor. Det är inte alltid så enkelt som det låter då du är en människa och inte en maskin.

Vissa människor kommer att påminna dig om en anhörig eller kanske till och med bär på en historia du upplevt själv. Vissa människor och händelser hänger med dig hem, både glädje och sorg även om du släpper av dem på jobbet.

Att skriva om sina erfarenheter kan därför vara ett sätt att möta sig själv i den roll du befinner dig i åtta timmar om dagen. Det är inte alltid lätt att kliva ur den även om du går över tröskeln till ditt hem.

Jag har många gånger skrivit om mina erfarenheter (tex här, här och här)  och tycker alltid att det hjälper mig på ett helt annat sätt än vad samtal gör.

Vissa människor och händelser kan påverka oss utan att veta varför och du kanske inte hittar det svaret inom dig på en inbokad handledning eller i mötet med en psykolog.

Papper och penna finns alltid tillgängligt och du kan när som helst boka in ett möte med dig själv. Mitt skrivande gav mig mycket mer svar och tröst än de två samtal jag blev erbjuden av en psykolog efter en arbetsrelaterad händelse. Skrivandet har en läkande kraft, jag har aldrig tvivlat på det. Jag har i flera år stått i kö till psykolog, en hjälp som aldrig kommer. Men pennan finns alltid nära.

Jag vet också att ingen annan kan hjälpa mig än jag själv. Att i mitt fall handlar det mycket om att sätta ord på, och sortera tankar. Något jag gärna vill ha hjälp med, men om det inte går också kan kan klara på egen hand. Hade jag inte hittat pennan så vet jag inte hur det hade sett ut för mig idag, vart jag hade varit, eller vart jag varit på väg att gå.

Jag hoppas därför att fler finner denna hjälpen. Som ofta ligger framför dig, närmare än du tror. Inte bara för att bearbeta sorger eller trauman, utan också för personlig utveckling och friskvård. Terapeutiskt skrivande är en preventiv självhjälp som hjälper dig att hålla koll på din inre kompass, vara i samklang med dina känslor. Det är ett sätt att vara medvetet närvarande att hjälpa sig själv i sin dagliga storm av känslor och tankar.

Att använda pennan som psykolog är inte bara billigt och effektivt, det är också tillgängligt för alla när som helst på dygnet. Du behöver inte vänta på din tur, vara rädd för att blotta dig eller bli utesluten på grund av din ekonomiska situation. Det är som en av mina kursdeltagare uttryckte det ”ett mjukt och lätthanterligt sätt att få tillbaka sin röst, att våga synas, att orka finnas i nuet utan att krackelera och gå sönder”. Hur skulle skrivandet kunna hjälpa dig?

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.