Vad ADHD inte är!


DU har INTE adhd!

Vad ADHD inte är!

Istället för att berätta vad ADHD är när jag föreläser, så brukar jag berätta vad det INTE är. Det känns på något vis enklare. Många ser tex bilden ovan som ADHD. De tror att ADHD endast består av impulsivitet, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter. Problemet med bilden ovan är ju att alla skulle kunna platsa in i den.

Men du kan vara impulsiv, ha svårt med din uppmärksamhet och känna dig hyperaktiv utan att ha ADHD. Jo det är sant!

För mig är ADHD mer det här:

Vad ADHD är.

Vad ADHD är.

Ser du skillnaden?

För mig betyder ADHD att du har lite större problem än bara de tre huvudområdena. Personen lider ofta av psykisk ohälsa. Där är variationsgraden stor, men allt från ångest, social fobi till djupa depressioner. Personen har ofta känt sig ensam, utanför, haft låg självkänsla och svårt att samspela med andra. Kontakten med psykiatrin har ofta uppkommit redan i tidig ålder, som barn. Så problematiken har inte flugit på dig som vuxen. Du kan ha haft svårt att hantera ditt dåliga mående, ätstörningar, självskadebeteende, missbruk och självmordstankar kan ha förekommit under stora delar av ditt liv. Små små saker som är så lätt för din omgivning kan vara så svårt för dig, som att hålla tider, komma ihåg saker, eller något så ”enkelt” som att bara kunna slappna av, sova. ADHD är så mycket mer än bara impulsitivitet, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, det ligger massor av andra svårigheter inbakade i själva diagnosen.

Så när du tänker på ADHD i framtiden se det här. Ta bort den andra bilden och se det här! Personen du har framför dig kan vara en person med mycket större problematik än bara koncentrationssvårigheter och impulsivitet. Det kanske till och med är personens minsta problem…

Så sluta att titta bokstäverna, titta bakom dem istället.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.