Vad vet en 15-åring om livet?


När jag var i tonåren försökte en av mina närmsta vänner ta livet av sig. Hon misslyckades…

Jag vet inte om hon minns eller ens tänker på det, men jag gör det, ofta.

Hon hade det jobbigt just då, och vad hon inte visste var att hon hade ännu fler jobbiga år framför sig. I åratal slogs hon mot demoner och försökte ta sig ut från det mörker hon befann sig i. Tillslut lyckades hon! Hon sprang ut från mörkret, blåslagen och sönderskuren men fri.

Ärren hon bar har bleknat med åren. Idag är hon lyckligt gift, har två barn och jag kan inte se ett uns av smärta kvar i henne. Jag är säker på att hon skulle genomlida samma skit igen för att få uppleva det liv hon har idag. Jag är säker på att hon inte en enda sekund ångrade att hon kämpade, att hon inte gav upp. Jag är säker på att vart enda ärr på hennes kropp får henne att idag känna sig ännu mer tacksam. Tacksam för att vara kvar.

Jag tänker ofta på vad hon hade förlorat om hon hade lyckats med sitt självmord. 15 år gammal och med en tro på att livet inte blir bättre, att livet inte var värt att leva. Men vad vet egentligen en 15 årig flicka om livet, om sin framtid, mer än det hon känner idag?

Hur skulle hon kunna veta att hon aldrig skulle få se sina två små flickor leka med varandra, höra dem skratta eller känna deras armar runt sin hals. Hon skulle aldrig ha mött sin man som älskar och avgudar henne mer än någon annan, och hon skulle missa den ovillkorliga kärlek endast ett barn kan ge och känslan av att älska någon mer än livet själv.

Jag undrar om hon tänker på det….för det gör jag.

Så när livet är skit och du inte har något att leva för, så kom ihåg att det du känner bara är en känsla och att en känsla inte alltid är sanning! Känslor förändras, livet förändras. Det du känner idag kanske inte finns där i morgon, om en månad eller om ett år. När du befinner dig i mörkret så sluta aldrig att leta, för ljuset finns där någonstans, även om det inte känns så just nu. När du slåss mot osynliga demoner så ge aldrig upp kampen, skaffa dig en arme att ha bakom dig om det är det som behövs, men ge aldrig, aldrig upp.

Lämna inte livet för tidigt, det finns så mycket du inte sett än. Det finns så mycket som du missar.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.