Vid psykisk ohälsa blir man ofta ifrågasatt


Vid psykisk ohälsa blir man ofta ifrågasatt

Du är bara lite trött. Du är ledsen. Det går över. Jag har också ångest. Jag vet hur det är.

Ovanstående ord är något du ofta får höra när du lider av psykisk ohälsa. En vän till mig har haft det tufft ett tag. Hon har jobbat mycket, drabbats av olyckor och sorger. Hennes trötthet har växt och tillslut har panikattacker uppstått från ingenstans. Efter långa samtal och övertygelse går hon till vårdcentralen som sista utväg. Hon varken vill eller har råd med att bli sjukskriven men förstår att det kanske är det som krävs för att bli bättre.

Döm om min förvåning när hon kommer tillbaka från läkaren med orden ”du är bara lite trött” OCH ett recept på SSRI.

Så vitt jag vet är antidepressiva ingen medicin för trötthet, och vad läkaren måste ha missat är att denna trötthet ofta växer och förvandlas till något mer, så varför inte ta på allvar innan den förvandlats till apati?

Att bli förminskad när du mår som sämst gör att du mår sämre

Jag är säker på att det inte var något illa menat och att läkaren gjorde sitt jobb. Men det personen kom tillbaka med (förutom ett recept på SSRI) var känslan av att bli förminskad, tillentgjord. Hon började ifrågasätta sig själv än mer. Få känslan av att hon hittar på, överdriver, trots att hennes kropp försöker säga något annat.

Läkaren känner så klart inte henne som jag. Han vet inte om att hon har varit en kraftfull driftig tjej som har som sista önskan att ligga hemma i sin säng. Nej för det han såg framför sig var motsatsen. Hon var trött orkeslös och behövde vila men tillät sig aldrig till det….. och det gjorde nu inte han heller.

Hon hade liksom behövt hans lilla bekräftelse, som bevis på att det hon kände faktiskt var sant. Ett intyg på att om hon fortsätter i samma takt kan förvänta sig ett ännu sämre mående om därför behöver bromsa NU. Men det fick hon inte.

När man själv mår dåligt har man inte kraft att ta striden mot en läkare.

Man litar på att dem har rätt och du har fel. Du har inte kraften att slåss, att säga emot. Läkaren bär ju på mer kunskap än du så kanske är du bara gnällig, lat, trött eller överdriven. Det spelar ingen roll vad jag säger till dig när någon med mer kunskap och makt säger motsatsen. Du kropp börjar gå sönder, brista. Du vet det, jag vet det, men du är tvungen att låtsas som ingenting för att en läkare sagt att du bara är trött, lite ledsen.

Du drar du sig undan, skärmar långsamt av, för du orkar inte med annat än dig själv.

Vid psykisk ohälsa blir man ofta ifrågasatt

och det tror jag är den största anledningen till att det fortfarande är tabu. Att dem som ska hjälpa dig, tro på dig, inte gör det. Man vill inte höra ryck upp dig eller jag är också trött när du själv har ett begynnande utmattningsyndrom. Även om din situation ser ut som en trötthet utanpå så känner du, bara du, skillnaden.

Jag tror att många likt mig själv har svårt att räcka ut handen och be om hjälp, och när man väl gör det och ingen tar den så har man svårt att be igen. Du blir så rädd att inte bli tagen på allvar att du slutar att ens försöka.

Sorg, trötthet och psykisk ohälsa går inte att jämföra, det går inte att mäta. Du kan inte ta ett blodprov, få en bekräftelse på hur du känner eller vilken grad av sjukdomen du bär. Där handlar det endast om att folk ska tro på dina ord. Vad jag tror att de inte förstår är att när de inte ”erkänner” ditt tillstånd så förvärras ditt mående och får dig att känna som att det inte finns alls. Du lägger skulden och felet på dig själv, det sista stället där det hör hemma.

Jag vill därför säga till dig att dina känslor är på riktigt!

Problemet ligger i att andra inte kan se dem. Du kanske ser ut att må bättre än vad du gör men det betyder inte att din upplevelse varken är påhittad eller en lögn. Jag vill att du påminner dig och det varje gång du blir ignorerad eller överkörd. Oavsett person du möter så handlar det aldrig om dig, det handlar om dem, att de saknar förmågan att tro, att se…

…och det kan aldrig hur mycket du än vrider och vänder på det bli ditt fel [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.