Vilken kurs/produkt ska jag välja?


Det kom ett mail och eftersom just denna frågan är återkommande här (många hör av sig med hjärntrötthet och utmattning i bagaget) så valde jag att publicera den (med tillåtelse från kunden så klart). Hoppas därför att fler ska bli hjälpta av svaret.


Jag ska beställa en kurs. Men vet inte vilken. Vet inte om du kan hjälpa mig. Jag lider av hjärntrötthet och en utmattning sedan flera år. Jag är bara så vansinnigt trött i min kropp, min hjärna och även min själ numera. Jag har skrivit mig igenom många svåra känslomässiga år vid det här laget. Ska/vill inte rota runt i mitt inre längre, jag ska/måste ta mig vidare och börja leva igen. Att skriva är ungefär det jag klarar med min hjärna, då helst i bok, datorn blir snabbt för ansträngande. Lite synd för det är lättar att ha kvar det läsbart. Det finns en fundering att sprida något till andra, men vet inte hur och vad. Jag skulle behöva hitta en ersättning för det skrivande som jag alltid ägnar mig åt, att förstå mig själv och det som händer i mitt liv. Jag vill något annat, något mer med mitt skrivande och jag behöver komma bort från att bara rota i mitt inre. Skriva ger mig energi och jag känner lust i det, men jag vet inte hur jag kan hitta något nytt, något som tar mig framåt och inte bara in i mig själv.
Jag vet inte om du förstår, vet inte om du kan ge mig ett råd om någon av dina kurser kan passa mig och i så fall vilken. Jag behöver ta mig upp och finna en inriktning för mitt liv, med de förutsättningar som jag just nu har. Och jag känner att skrivandet är en viktig del i det därför kontaktar jag dig denna morgon och hoppas du kan ge mig lite råd.

För det första vill jag säga att skrivandet aldrig får bli eller kännas som ett måste, då kommer det aldrig bli hjälpsamt. När man mår dåligt, är utmattad eller trött skulle jag rekommendera att inte gå en webbaserad kurs, då det ofta kan kännas enklare att ha papper i handen. Kursen Skriv ditt liv har material som går att skriva ut vilket innebär att man kan jobba med det i sin egentakt. I den kursen får man inte bara skrivövningar utan en enklare grund, förståelse för sig själv och hur skrivandet kan fungera läkande.

Det är viktigt precis som du skriver att inte låta skrivandet bli ett sätt att ”rota runt i sitt inre” det ger sällan någon nytta. Det finns en fin gräns mellan läkande skrivande och ältande. Jag skulle rekommendera dig kursen skriv ditt liv då den ger dig både kunskap och övningar. Du skriver också att du vill sprida något till andra och det kan man ju göra på flera sätt tänker jag men kanske kan det bli en möjlighet när du mår bättre? Tvinga inte dig själv att sitta framför en dator när du känner motstånd. Det du skriver på papper kan senare skrivas in i dator, orkar inte du göra det kan det kanske bli någon annans uppgift?

Söker man bara övningar skulle jag rekommendera den terapeutiska skrivkortleken eller morgon/kvällsdagboken, en fördel med dessa tänker jag är att man inte behöver skriva varje dag, men att man kan göra det om man så önskar. Vet man att man tycker om skrivandet och kommer att arbeta med det återkommande är kortleken att föredra eftersom den inte ”tar slut” vilket boken gör när du skrivit alla övningar i den.

E-kursen Bättre hälsa är ett självklart val för många eftersom den är gratis. Men är man hjärntrött och utmattad tror jag att den blir för mastig och att det kan vara svårt att återkomma till den och göra den klar, för man gör den liksom inte på en timme. Visserligen kanske man kan skriva ut texten men det innebär lite mer jobb.

Mina andra webbkurser handlar mer om att man vill skriva sina memoarer eller skriva en bok vilket det inte låter som att du är intresserad av i det här fallet. Jag vill än en gång säga att det du skriver om att ta dig framåt istället för inåt är jätte viktigt, kom därför ihåg att begränsa dig och inte göra skrivövningar som skådar inåt utan tvärtom jobba med övningar som handlar om tacksamhet, glädje och vackra saker i din vardag. Övningar där man jobbar med att skåda inåt är inte fel, men man måste lyssna på sig själv (vilket du visar att du gör) och använda rätt övningar vid rätt tillfälle, och just nu är du trött på att jobba inåt. Bra, då ska du göra motsatsen. Just nu har jag inte tips på någon bok med sådana övningar om du inte kan komma på egna. Men hittar jag någon lovar jag att hojta till. Blir det en efterfrågan kanske det är nästa bok som kommer ut på mitt förlag. Skrivövningar för glädje?!?

Tack för ditt brev och jag hoppas verkligen att du finner det du söker.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.