ADHD, en ursäkt för ett dåligt beteende?


Jag hör ofta människor som är trötta på dessa ADHD-diagnoser

personer som menar att ADHD endast har blivit en ursäkt för ett dåligt beteende. Att diagnosen har blivit något som är godkänt att skylla på, att gömma sig bakom. Jag ser tvärtom min diagnos som ett svar på vad som varit fel, på varför vissa saker inte fungerat, men hur jag sedan hanterar problemet och hittar lösningen, ja det är ju mitt ansvar.

Problemet (tror jag) ligger i att personer med ADHD kan ha så olika problematik så att det inte finns ett hjälpmedel, en lösning. Det som funkar för en, fungerar inte för den andra.

Vid många andra sjukdomar och funktionsnedsättningar finns färdiga lösningar

Det kan vara både mediciner och hjälpmedel, skillnaden är att man vet vad det är personen behöver. Så hittar man problemet finns det en färdig lösning att servera. Har du diabetes får du insulin, har du brutit benet får du gips och kryckor osv.

Vid många problem i vårt liv finns det färdiga rekommendationer, sluta ät socker, rör på dig osv. Om personen sedan väljer att göra det eller inte är sedan hans ansvar. Men vid ADHD finns inget sådant, det finns inget magiskt som hjälper varken mot sömnsvårigheter eller våra koncentrationsproblem. Man får ingen lösning serverad. Ofta får man hitta sina lösningar själv, vilket många helt enkelt inte gör.

Efter min diagnos förstod jag att rutiner var viktiga för mig

men ingen annan kunde ju skapa dem än jag själv. Jag vet också att jag behöver prioritera mat, motion och sömn för att inte drabbas av depressioner. Ja man skulle kunna säga att det är mitt insulin, det är livsviktigt. Men ingen går ju på gymmet åt mig. Min hälsa=mitt ansvar.

Anledningen till att många inte tar det där ansvaret tror jag ligger i att de inte vet att det är deras, man sitter snällt (förhoppningsvis) och väntar på hjälp (som sällan kommer). Man tror att räddningen hela tiden ska komma från någon annan fast att man bär på lösningen själv. Det gör att personen ofta känner sig sårbar och maktlös över sin situation.

Nej, ADHD är ingen ursäkt för ett dåligt beteende

men det kan vara förklaringen till det. Jag tror att de flesta människor hade tagit tag i sitt problem om de visste hur de skulle hantera situationen. Det vi behöver arbeta för (i alla sammanhang) är att personer ska ha tilltro till sig själva, så kallat ”self-efficacy”. Jag måste själv tro på att jag kan hantera situationen, annars är det ganska självklart att jag inte gör det. Livet blir farligt om jag lägger all min tillit i någon annans händer, jag måste tro på att jag kan ta hand om mitt liv, min situation, själv.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.