ADHD och kriminalitet


Jakten på självkänsla

Jakten på självkänsla

Jag har vid flera tillfällen träffat personer som begått brott som sagt: “JAG valde att göra det här”. “Det var JAG och inte min ADHD”. Personerna lägger i motsats till vad vi ofta tror skulden på sig själva istället för sin funktionsnedsättning. Och jag tänker att man inte skall lägga skuld på varken sig själv eller sin diagnos, det som är hjälpsamt i situationen är att förstå sambandet däremellan.

De flesta skulle inte välja kriminalitet om de kände att de hade andra val. De flesta skulle inte heller ta till missbruk om de hade mått bra. Valen personerna gör handlar ofta om att de inte ser ett enklare alternativ, och det finns fler än bara en anledning till det. En teori är exempelvis att personer med ADHD vill ha snabba lösningar och direkta resultat, och få saker ger dig så snabba belöningar som droger och kriminalitet (tyvärr).

Men beror kriminaliteten bara på deras ADHD?

Nej absolut inte! Det finns inget så enkelt att man bara kan peka på en anledning. Svaret hittar man någonstans mellan sig själv och sin diagnos. Men det jag vill säga är att det är svårt att motivera till förändring om vi letar efter vart vi skall lägga skulden, istället behöver vi försöka förstå varje person och situation.

Jag har träffat personer som lägger all skuld på sin ADHD “Det är omöjligt för mig att förändras, jag har ju ADHD”, eller “Jag kan inte kontrollera mina impulser och sluta slåss, jag har det till och med på papper. Jag har ju ADHD”. Men det är precis lika svårt att jobba med en person som lägger all skuld på sig själv, som ser sig som en värdelös och dåligt människa som aldrig kan bli bra.

Vi behöver få människor att tro på sig själva, utan skuld och skam. De behöver tro på att en förändring är möjlig. För sanningen är att det är endast när du tror på det som det kan bli sant. Nyfiken på sambandet mellan kriminalitet och ADHD. Köp boken här.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.