ADHD och sömnproblem 4 kommentarer


ADHD och sömnproblem

Blir några koppar sånt här idag…

Och så var det det där med sömn. Det är något jag tycker de flesta pratar om på helgerna, de sover ut. Jag har liksom aldrig fattat grejen med det, kanske för att det aldrig har inträffat i hela mitt liv. Sömn är ju ofta ett kapitel för sig när man har ADHD. (Sömn kan vara ett problem i mångas vardag, men har man ADHD så är det mer regel än undantag att du har något vajsing med sömnen).

Jag har haft insomningsproblem i hela mitt liv, något som har tagit timmar går nu på under 30 minuter (nu för tiden däckar man väl av ren utmattning antar jag) [wp-svg-icons icon=”wink” wrap=”i”] Det som stör mig nu för tiden är det där jäkla uppvaknandet. Det spelar liksom ingen roll vad det är för tid på dygnet, vaknar jag och slår upp mina blå så kan man ge sig fan på att hjärnan också vaknar, och gör den det, japp då är det kört.

Det är som att någon vevar igång en gammal motor eller nått (utan avstängningsknapp), är den väl i gång, ja då bara den går och går. Min man försökte i början av vår tid tillsammans lära mig att sova. ”Det är bara att blunda”, ”ligg kvar så somnar du tids nog”, ”det är bara att inte gå upp.”

Haha, ja eller hur, som att det skulle funka. Är man vaken så är man vaken. I början ansträngde jag mig verkligen (vad gör man inte för kärleken?). Men efter att vridit och vänt på sig i flera timmar så kan man inget annat än att ge upp. 13 år senare har han gett upp, det är ingen idé att lära mig eller tvinga mig att sova, du får bara en ännu surare kärring efter dig.

För en person som ”kan” sova ser man nog inte problemet, men för mig känns det otroligt jobbigt. För det handlar inte om min vilja, jag vill sova, men jag kan inte. Själv kan jag bli både ledsen och irriterad när folk snackar sovmorgnar hit och dit (och ändå har de mage att komma och säga att de är trötta liksom). För det här med sömnen blir ett ständigt skavande problem, något där man aldrig passar ihop med andra, och där jag får stämpeln av att vara ”den som är så j-la duktig som alltid går upp i tid”, ja men jag har ju liksom inget val.

Min dotter har haft samma sömnproblem som mig sedan hon föddes, och nu när hon ska börja sova över hos kompisar känner även hon att det uppstår svårigheter. ”Men vad ska jag göra själv i flera timmar när de sover mamma?”  Ja det är inte roligt att ligga i fem timmar och vänta på att sin kompis ska vakna, speciellt inte när man är hungrig, rastlös, trött och uttråkad.

Själv har jag varit uppe innan tuppen både Lördag och Söndag. Det som har hjälpt mig (förutom kaffe) är att acceptera min sömncykel. Istället för att bli irriterad för att andra får sova mer än mig försöker jag uppskatta den tiden jag får för mig själv vaken. Ja jo jag vet, låter jätte barnsligt, men tidigare blev jag lätt arg och irriterad för att alla fick sova utom jag, jag ville ju också sova. Men att känna så löste ju inte min problem. Jag fick ju inte sova mer för det.

I stället uppskattar jag att jag fått äta en frukost i lugn och ro. Jag har pussat hundar, druckit två koppar kaffe, svarat på mail, skrivit tre inlägg och fått en helt ny företagsidé och klockan är bara 7:47. Vad har alla sömntutor gjort under denna stunden, nej men just det ja, de har ju inte ens öppnat ögonen [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “ADHD och sömnproblem

 • Lanclin

  Är det allra oftast insomnandet och att ”råka” vakna och inte somna om som är svårigheterna? Jag somnar ofta snabbt av trötthet men drömmer otroligt mycket och går väldigt mycket i sömnen tex.

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Det ser nog olika ut för olika personer tror jag, men förut hade jag störst svårigheter med insomnande, och även att jag vaknade vid 3-4 tiden vilket gjorde att det inte blev många timmars sömn. Idag är det helt klar inte ett lika stort problem, det jobbiga är att bli väckt på nätterna eller liknande, av barnen, eftersom det är jätte svårt att somna om.

 • Cattastroph

  …och här kommer jag med ett sånt där snällt omtänksamt tips som du säkert fått och provat… Som inte heller funkat ? så du kanske suckar nu…
  Melatonin, kroppseget sömnhormon, utan biverkningar. Kan fås utskrivet med licens och en del krångel, men har hört att det håller på förenklas. Min son har det utskrivet (Melatonin 3mg) och jag köper mitt Melatonin 1mg, receptfritt på Apoteket i Finland. Sover som en prinsessa. MEN det hjälper inte alltid fullt ut!
  Då har vi i min familj fått BOLLTÄCKEN förskrivet av arbetsterapeut. Visst har du väl skrivit om det?
  Vi (3 pers) sover TUNGT med tyngd över oss.
  Värt att prova…

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Tack så jätte mycket för tipset! Ja melatonin har jag hört talas om, dock aldrig provat. Men tror att jag bara hört positivt om det. Tyngdtäcke har jag ju, och kan säga att sömnen har blivit mycket bättre efter det, så bra att jag till och med tappat bort min bettskena som jag tidigare använde varje natt 🙂