ångest eller ÅNGEST?


Ibland läser ser man tidningsartiklar om den ”positiva ångesten”, ”omfamna din rädsla” eller ”ta rädslan i handen”. Det viktiga att komma ihåg när man hör eller läser något liknande är att det är skillnad mellan ångest och ÅNGEST. Den ångest de kallar positiv är den som du vet anledningen till och du ska lyssna på. Ångest inför en tenta, ett föredrag eller för att man kanske gjort något dumt. Javisst den är viktig att uppmärksamma, analysera och lära sig utav. Men den ångesten du dagligen bär med dig i din ryggsäck, den som kväver dig och du inte vet vart den härstammar från, den ska du allt annat än omfamna. Den ska du bli av med! De som påstår att ångesten och rädslan är en kraft delar inte säng med den. De lever INTE med den dygnet runt.

Rädslan är jätteviktigt! Vi behöver varningslampor som blinkar och tjuter, som säger till när det är något på gång, när det finns en verklig uppenbar fara. Men när den ständigt lyser rött och när alarmsignalen har blivit bakgrundsmusiken i ditt liv så handlar det inte längre om att gömma sig, skydda sig för faran. Då handlar det i stället om att stå kvar, trots alla varningssignaler. I stället för att jobba med ditt alarm måste du jobba mot det. Det är INTE din bästa vän, det är din fiende.

Därför är det är en viktigt att skilja mellan ångest, ÅNGEST eller ÅNGEST, och vad än andra säger till dig, är det du som drabbad som bäst vet skillnaden.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.