Gästbloggaren -vikten av fokustimme


Dagens gästbloggare är Dorotea Pettersson från Dorro.se. Första inlägget från henne där hon berättar mer om sitt arbete hittar du här. Dorro är för författare till tre böcker och jag kan varmt rekommendera dem alla. Böckerna är lättlästa, vackra och innehållsrika. Men boken jag först fastnade för var 5:am. Det var något med den som tilltalade mig. Boken handlar om hur du ska starta din dag på ett lungt och fokuserat sätt (kanske därför jag gillar den [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]). Boken lägger vikt vid att starta dagen med en fokustimme under vilken du bland annat planerar din dag. Förutom fokustimmen behandlar boken hur du lägger upp en fungerande planering och du får med arbetsblad för att hjälpa dig skapa din fokustimme och planering. Jag älskar ju arbetsblad så kanske var det också därför boken tilltalade mig så mycket. Jag minns att jag med en gång började kopiera, planera och skriva. Men…problemet för mig är ju att jag ständigt tappar bort mig, tappar jag inte bort pappret rent konkret så glömmer jag i alla fall av det och så var planeringen inte till någon nytta i alla fall. Därför valde jag att ställa lite frågor till Dorro om hennes bok.

Dorros böcker:



5:am, nu är jag visserligen morgonpigg men är det nödvändigt att gå upp så tidigt?

Jag talar inte om vilken tid någon ska gå upp utan det är upp till var och en. Däremot ser jag de positiva effekterna av att gå upp tidigare på morgonen och använda tiden åt sig själv och den kommande dagen. Genom att börja dagen lugnt och med inslag av sådant som du tycker om ger du dig själv den känsla du önskar för att må bra.

Att planera under morgonen rekommenderar jag för att det ger tydlighet i vad dagen handlar om och det kommer ligga nära till hands när något oväntat händer. Det blir lättare att prioritera när du ha planen färsk för dig.

Sömn är oerhört viktig och absolut ingenting man ska tumma på. Vi behöver alla olika mycket sömn och hur mycket vet du enbart själv. Att lyssna till kroppen är nödvändigt. Om du känner dig trött och märker att sömn inte gör dig piggare då är det ännu viktigare att lyssna på kroppen. Kroppen signalerar alltid vad som gäller och det är upp till dig att lyssna.

Däremot är det så att kroppen tycker om rutiner. Om du går upp en viss tid på morgonen och lägger dig en viss tid på kvällen så kommer du med största sannolikhet må bättre. Efter hand kommer du vakna av dig själv vid den tid du önskar.

Bokens titel som ju är 5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil påvisar just att det inte är tiden det handlar om utan vad du gör när du är vaken. Att starta dagen med en fokustimme och det som blir effekten av det är en livsstil. Om du väljer att gå upp kl 06:00 eller 09:00 istället men använder dig av fokustimmen kommer du också att få lugn och fokus. Vissa kan behöva göra det på kvällen istället för det är så deras vardag ser ut. Det blir också bra.

Tidpunkten 5 AM kommer av att det är en tid som passar mig och det finns många fler än jag som går upp den tiden och vittnar om hur stor skillnad det gjort i deras liv.

Dessutom vill jag nämna att det är något magiskt med morgontimmarna. Klockan 05:00 är det helt tyst och lugnt och det vilar något andäktigt över dagen just då. Jag älskar den känslan.

Gästbloggaren -vikten av fokustimme

Gästbloggaren -vikten av fokustimme

Jag älskar att fylla i arbetsbladen, men har svårt att få till en rutin och hålla dem. Hur gör man för att inte bryta rutiner och för att hålla sig till sin plan?

För att hålla i en rutin gäller det att träna och åter träna. Rutiner kommer inte av sig själv. Det är viktigt att ha helt klart för sig varför man vill göra förändringen. Det räcker oftast inte med att det är bra för mig utan du behöver ha en bra anledning till att vilja förändras och arbeta med det.

Att skapa en rutin behöver börja med en vilja till förändring och när den finns behöver du alltså svara på frågan VARFÖR. Varför vill jag göra detta? Ditt mål ska ge dig något att se fram emot, vägen dit ska inte bara vara jobbig utan ge dig glädje och en känsla av att detta är bra och jag klarar det. Du behöver ha tydliga riktlinjer vilket betyder att du behöver en plan på hur du ska göra. Om det handlar om att starta en fokustimme så skissa på hur du vill att din morgon ska vara, hur den ska kännas och sedan specifikt skriva vad du vill göra.

Så för att hålla dig till något av de arbetsblad du valt behöver du i första hand veta varför du vill göra på det här sättet och sedan gå tillbaka till ditt svar när det känns svårt. Vi har alla bakslag i en förändringsprocess och det är helt okej. Det viktiga är att inte låta sig själv stoppas utan fundera på vad det var som gjorde att du bröt rutinen och använd den kunskapen för att återgå igen nästa dag.

För att du ska kunna hålla fast vid en rutin du önskar behöver du alltså:

Svara på frågan VARFÖR

Något att se fram emot – kan vara i form av belöningar

Tydliga riktlinjer – en plan

Glädje

En liten plan för bakslag

Vill du veta mer om Dorro finner du hennes hemsida här där du kan gå kurs eller beställa tid för coachning, böckerna finns att köpa på Bokus, Adlibris eller för att låna på ditt lokala bibliotek.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.