Hjälpa barn med ångest 6 kommentarer


IMG_1672jag vill tipsa om ett program som gick häromdagen angående barn och ångest. Programmet hittar du här. För många kan det vara svårt att se skillnaden på ett barns normala rädsla och när rädslan har blivit så stor så att den påverkar barnet. Jag tycker dock inte att programmet riktigt visade skillnaden, många barn kan ju tycka att det är läskigt att vara ensamma hemma så i mångas ögon kan programmet kanske verka provocerande då man kan tycka att man behandlar barn som har ”normala” problem.

Barnen gick ett kbt-program som kallades cool kids, enligt min mening kan ett sådant program inte vara till skada utan endast till nytta. Detta kan hjälpa dem att minska deras ångest i framtiden. Istället för att vara rädd för att behandla för många barn tycker jag att vi kan tänka tvärtom, ett kbt tänkande kan vara bra för ALLA barn. Ta bort bekymren när de är små istället för att sätta in massiva behandlingar när de är vuxna.

Vad som inte syns i programmet men som man märker som förälder är att ångesten tar energi och tynger barnet. Barnet som borde vara lyckligt är nedtyngt och istället för att växa i från små rädslor och lägga dem bakom sig så växer istället rädslorna och barnet krymper. Detta är plågsamt för både barn och förälder!

Var inte rädd för att prata med barnet om dess rädslor, var inte rädd för att söka hjälp. Om inte själva behandling hjälper barnet så får barnet ändå mer kännedom om sin problematik och det är också jätteviktigt för deras framtid. Så tveka aldrig! Sök hellre hjälp en gång för mycket än en gång för lite!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 tankar om “Hjälpa barn med ångest