Terapi online?


Vad är online terapi, hur går det till, är det verkligen lika bra, finns det fördelar, nackdelar och vad behöver man tänka på?


Just nu, i corona tider, är det vanligare (i alla fall för mig) att ha behandlingssamtal online. Men terapiformen växte redan innan covid-19. Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter av att hålla online terapi för att hjälpa dem som tvivlar eller tvekar (och har ni fler frågor jag inte svarat på här, kontakta mig igen).

Online terapi går till som en vanligt terapi session fast att man sitter framför var sin telefon, padda eller dator. Sessionerna är lika långa och behandlingen likadan. Vissa av mina klienter har upplevt det som en fördel med online terapi då de slipper resa, stressa från jobb eller ta sig mellan olika platser och andra tycker att den största fördelen är att det är skönt att få vara hemma där man är trygg. Dom kanske tycker det är jobbigt att åka bil, buss eller överhuvudtaget lämna sitt hem. Det tar självklart också mindre tid när man slipper ta sig mellan ställen. Några patienter som tycker att det är svårt att prata tycker att dom har gjort det enklare online än i verkligheten. Dom har upplevt det skönare att inte vara i samma rum. Så fördelar finns absolut, men….

Nackdelarna tycker jag är att man inte lika lätt kan jobba på tavla som är en stor del i min behandling. Det är där de flesta klienter upplever insikter. Jag själv kan sakna att möta klienten i rummet och tycker så klart att det är lättare att läsa av personen när man träffas på riktigt istället för online. Samtal flyter alltid på bättre när man träffas i ett rum, det är ingen risk att man pratar i munnen på varandra vilket kan hända online när tekniken strular eller om man inte läser av personen framför sig rätt.

Viktigt att tänka på när du ska ha online terapi är att du har ett rum där du kan sitta ensam och ostörd. Du ska ha en lugn miljö runt dig för att kunna fokusera på samtalet och inte behöva vara rädd för att någon ska komma in i rummet eller höra vad du säger. Det här är din tid, så ta vara på den och ha gärna med papper och penna för att skriva upp saker som sägs eller frågor du förberett. Förutom att befinna sig på en lugn och trygg plats får man tänka på att ha bra nät och fulladdade batterier, tiden försvinner lätt när tekniken strular så se alltid till att försöka minimera sådant som går att förebygga.

En annan fördel med online terapi är att du kan välja en terapeut som passar dig. Du behöver inte ha en i din hemstad utan kan välja en i en helt annan del av Sverige. Om valet står mellan en bra, rekommenderad terapeut du gillar online eller bara plocka en random terapeut i din hemstad hade jag valt online. En skicklig terapeut kan förmedla och lyssna även på distans.

Själv har jag tänkt att handplocka min handledare och terapeut och kommer därför välja att ha mötena online för att få en terapeut med den kunskapen jag eftersöker och som jag har tillit till.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor eller funderingar. Om inte, kontakta mig gärna igen!

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.