Vad kan man jobba med när man har ADHD? 1 kommentar


looking-for-a-job-68958_640

Jag stöter ofta på frågan ”vad kan man jobba med när man har ADHD”. Jag brukar vända på det och istället fråga mig tvärtom, vad kan jag INTE jobba med?

Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag bli stor men jag vet att jag efter varje jobb är ett steg närmare min målbild, jag kan efter varje erfarenhet checka av vad jag inte vill.

Först och främst tycker jag att du ska rannsaka dig själv och skriva ner vad du INTE VILL jobba med. När du har kommit fram till några sådana yrken kan du säkert utesluta en heldel andra som ligger inom det området. Sen ställer du dig frågan vad som är ett hinder för dig när det gäller arbete. Jag har tex otroligt dåligt lokalsinne så taxichaufför, budbil eller liknande kommer aldrig vara något för mig (med dagens gps är taskigt lokalsinne i för sig sällan något hinder, men jag avskyr å andra sidan också att köra bil, speciellt när jag inte vet vart jag är på väg). Sen har jag tex svårt för att passa tider, inte att jag kommer försent, utan tvärtom. Jag kommer alltid för tidigt, vilket också blir ett väldigt slöseri på tid om jag ska förflytta mig mellan många olika platser. För mig passar det bäst och ha ett kontor där människorna kommer till mig istället för att jag skulle ta mig till dem, det var något jag kom fram till väldigt fort. Det var en svårighet som begränsade mig.

Eftersom jag också har en ”detärintesåjävlanogaattityd” så funkar inte yrken som kräver en exakt millimeterprecision, jag kan därför utesluta en heldel yrken såsom snickare, sömmerska eller hjärnkirurg. Ofta har alla yrken du skriver på ”inte vill listan” något gemensamt, hitta den gemensamma nämnaren för att komma närmare ditt mål.

Sen tycker jag överhuvud taget inte att du ska tänka att ADHD:n hindrar dig från att få jobb, för min del har det varit tvärtom. För mig är ADHD inte ett hinder när det kommer till arbetsliv, tvärtom, där är det en tillgång.

Men jag har testat jobb som jag klarat av mindre bra, men det har INTE inneburit att JAG är mindre bra. Det innebär bara att jag inte är på rätt plats. Ett ställe som inte ger mig tillräckligt med utmaning eller där jag inte kan få utlopp för all min kreativitet, där bleknar jag och får inte alls upp min rätta glans. Men sätter du mig på rätt plats så blommar jag oavbrutet. Jag vill därför att du kommer ihåg att DU ALDRIG ÄR FEL, däremot kan sammanhanget du befinner dig i vara det.

 


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Vad kan man jobba med när man har ADHD?