We cant do it


Jag vill tipsa er om SVT:s serie we cant do it. En serie i tre delar om utmattningssyndrom. Så viktig och lätt att känna igen sig i. Trots att det nu är 2-3 år sedan så känner jag att jag fortfarande lever i skuggan av min utmattning, och alltid med rädslan att falla dit igen. Men det värsta är att se alla människor omkring mig, och inte kunna göra något åt det.

Något av det första min man sade till mig i vårt förhållande var att han tyckte att jag hade alldeles för hög arbetsmoral. Kan man ha det undrade jag, och det tog flera år för mig att förstå vad han faktiskt menade. Jag gick till jobbet sjuk, ställde alltid upp och jobbade även över med kortvarsel. Inte konstigt att jobbet senare skulle göra mig sjuk.

Jobbet tackar dig aldrig, du får ingen utmärkelse eller högre lön för att du går in i väggen.

Kroppen varnar dig, ALLTID. Det enda du behöver göra är att lyssna (och ta bort arbetsbelastning/byta jobb/eller sjukskriva dig). Jag vet att du vet det här, men jag vill skriva det ändå. Har du fått sömnsvårigheter/känner en trötthet som inte går över? Är du ovanligt gråtmild eller blir lättirriterad? Saknar du lust och motivation, känner du att du har svårt att koncentrera dig, läsa böcker, hålla flera bollar i luften eller följa en röd tråd? Har din kropp gett dig fysiska tecken så som utslag, eksem, håravfall?

Känner du igen dig på något av ovanstående? Då ber jag dig göra något åt det NU. Jag vet att du tror att du klarar det, att det snart går över, att du bara behöver jobba lite till och lite till. Vi är många som har gått den vägen. Men vad du inte vet är att ju mer du går över din gräns desto längre sjukskrivning väntar dig. För många handlar det inte om månader utan flera år innan man blir frisk, och vissa av oss blir aldrig mer sig själva.

Se serien och ställ dig själv frågan ”är det rimligt att arbetet tar det bästa av dig så att du inte orkar med det riktiga livet?” Svarar du nej på den frågan så är det du som gör något åt det. Nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.