Meditation vid ångest och ADHD


Jag vill tro att meditation har hjälp mig, även om en hel del av min ångest är tillbaka känner jag mig lugnare i mig själv. Jag kan se saker för vad det är. Jag kan luta mig tillbaka och bara lyssna på mina andetag. Jag kan i en stressad situation stanna upp och reflektera över vad som är viktigt, på riktigt.

Jag har försökt att meditera många gånger i livet utan att lyckas. Problemet är att jag ofta har fått i uppgift att sitta still 10-20 min vilket är dömt till att misslyckas. Att sitta still så länge skapade verkligen inget lugn hos mig, snarare tvärtom. Jag blev arg, frustrerad, kände att jag var beredd att slåss. Det liksom kokade i hela kroppen.

Jag skulle istället rekommendera alla med ADHD eller ångest att börja med 1-3 minuters meditation. Försök inte ens med mer. En fördel är att hitta en meditationsapp som gör dig nyfiken. Jag älskar headspace. Den har nya övningar varje dag vilket gör mig supernyfiken och får mig att vilja öva varje dag. För jag vill lära mig nytt, veta vad han har att säga. Det skulle aldrig falla mig in att lyssna på samma övning om och om igen. Bara tanken får mig att kräkas. En annan fördel med headspace är att han berättar informativt om hur mindfulness fungerar. Det gjorde hela skillnaden för mig. Att det inte handlar om att få bort tankar utan mer om att bli medveten om dem, och det är såååå mycket enklare.

Meditation skapar ett nytt grundläge i hjärnan som gör dig mer fokuserad och närvarande och forskning har sett positiva effekter hos alla som mediterar oavsett hur du gör det. Speciellt effektivt har man sett att det är för att lindra depressioner och ångest. Och just vid generaliserat ångestsyndrom tror jag mindfulness är jätte viktigt. Oron finns då sällan i nuet utan ligger alltid längre fram, på saker som inte har hänt. Meditationen gör dig mer närvarande och får dig därför att förstå att tankarna inte är en sanning även om det i stunden känns så.

Idag går de flesta av oss på autopilot. Vi tar tusentals beslut vi inte är medvetna om. Därför är det så viktigt att vi någon gång under dagen stannar upp och reflekterar över oss själva och våra liv.

Har du ADHD eller ångest vill jag verkligen be dig att prova. Jag tror att vi alla behöver arbeta mer med acceptans i vår vardag!

Några tips på vägen:

  • Läs fakta om meditation och mindfulness. Du blir mer motiverad när du förstår varför det är viktigt och på riktigt tror att det ska hjälpa dig. Det är också bra om du kan grunderna och förstår poängen med medtation och inte tror på att man skall kunna sitta med tomma tankar i timmar och känna dig lugn och fridfull.
  • Börja korta stunder, 1-3 minuter. När dom minuterna känns enkla så ökar du med en minut i taget.
  • Meditera det första du gör på morgonen innan du går upp ur sängen eller när du går och lägger dig. Försök att få in det som en vana och strunta i om du somnar, det viktiga är att du får in det som en rutin. De flesta av oss har svårt att sätta oss att meditera mitt på dagen.
  • Testa olika appar och övningar. Var nyfiken och ge inte upp!
  • Ha inga krav på dig själv, tänk inte att du ska ha tomma tankar. Var nyfiken och se vad som händer.
  • Du vet väl att du kan köpa meditationsappar med ditt friskvårdsbidrag? Passa på att använda den pengen till att stilla ditt sinne <3

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”]Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.