Blogg


Veckoplan | 29   Recently updated !

VeckoplanAvklarat förra veckan:

Jag har genomfört två idealkundsintervjuer, fixat lite på hemsidan, skickat ut fakturor och massa annat små jobb jag inte minns. Jag skrev inte mitt månadsbrev som jag hade i tankarna och fixade inte heller till Elisabets e-bok.  Jag tänker att jag inte bara ska belöna mig för det jag gör utan också det jag inte gör. Jag är en person som hellre gör veckans alla uppgifter på en dag istället för att skjuta dem framför mig så att lämna veckan med saker ogjorda är ovanligt. Klapp på axeln för det, bra jobbat Jessica! 

Veckans mål:

Denna veckan hugger jag tag i det som jag inte gjorde förra veckan. Jag ska skriva mitt månadsbrev, omvandla “när ett barn dör” till e-bok, och göra en inbokad idealkundsintervju. Resten av tiden blir det lite ströjobb. Gissar att jag får nya uppgifter av min mentor att hugga tag i också så jag lämnar kalender öppen.

Veckans fokus:

  • Månadsbrev
  • En idealkundsintervju
  • Elisabets e-bok

Veckans fundering:

Jag fick plötsligt en bok i huvudet. Ska låta den ligga där ett tag. Glömmer jag bort den låter jag den gå, ligger den kvar så sätter jag igång att jobba. Det går inte att lyssna på alla tankar och ideér för du skulle jag inte kunna göra annat. Det gäller att släppa taget om dem och se vilka som återkommer.

Veckans svårighet:

Börjar känna mig okoncentrerad. Förmodligen för att semestern hägrar i horisonten. Läser tre böcker samtidigt och börjar på en fjärde och kommer på mig själv med att inte ha fokus. Vara närvarande i det jag gör. Eller kanske är jag bara inte tillräckligt intresserad av böckerna? 🙂

Om tid finns:

Påbörja arbetet med min skrivkortlek.


Tankspriddhet, krönika och insikter!

Fick en förfrågan om att skriva en krönika för kriminalvårdens personaltidning, jösses vad svårt. Den skulle handla om terapeutiskt skrivande och plötsligt hade jag ingenting att säga. Konstigt det där, vad lite press kan göra, fick inte ut mig ett ord (eller jo, uppenbarligen fick jag det 😂) men uppgiften kändes omöjlig. Men jag är ingen perfektionist. Har absolut inte svårt att släppa ifrån mig saker vilket jag är innerligt glad över. Gör vad du vill med den skrev jag till redaktören när jag släppte iväg den och sen föll den helt ur mina tankar.

Vilken bra krönika du skrev i personaltidningen, säger en kollega en dag. Va, jag, svarar jag förvånat utan minne att jag skrivit något över huvudtaget. 🤣Alltså ibland älskar jag min glömska och tankspriddhet, att händelser kan falla helt i glömska och att kunna gå vidare utan att gräma sig är riktigt skönt!

Jag är glad att jag inte är journalist insåg jag när jag fick uppgiften. Skriver helt klart lättare och bättre när jag får göra det på känsla och utan krav. Det får bli dagens insikt det. Ha en fortsatt fin söndag!


Att börja föreläsa   Recently updated !

Så blir du en föreläsare

Att börja föreläsa

Ok, du har nu gjort klart ditt manus. Det vet vad du ska säga och varför nu är det bara att köra igång eller hur. Men hur gör man? Självklart finns det flera olika sätt!

Kontakta din publik

Om du vet vilka som skulle vara intresserad av din föreläsning kan du vända dig direkt till dem. Ring verksamheten, företaget eller föreningen och berätta om dig själv och din föreläsning. Erbjud dem förslag på datum och tider eller säg att du skulle kunna komma och föreläsa på personaldag eller APT.

Ska du ringa ett kallt samtal och sälja in dig själv är det viktigt att ha på fötterna. Vad ger din föreläsning dem, varför är den viktig? Vad kommer de uppleva för skillnad efteråt?

Låt din publik kontakta dig

Kanske har du en hemsida där du lägger upp information. Kanske sprider du information om dina föreläsningar via sociala medier eller facebook. Du känner dig helt enkelt bekvämast vid att folk kontaktar dig. I hear you. Men om du inte har en ofantlig tur (eller skicklighet) den vill jag ju inte ta ifrån dig 🙂 så fungerar detta sätt kanske bäst senare när du har föreläst ett tag och folk känner igen dig och ditt namn. Om du verkligen vill ut och föreläsa skulle jag rekommendera dig någon av de andra alternativen.

Bjud in din publik

Bestäm datum, boka lokal och bjud in din publik. Detta är det enklaste sättet om du vill ta saken i egna händer. Det finns ofta lokaler du kan få låna gratis eller till en mindre kostnad. Sedan marknadsför du dig genom att ta direkt kontakt, sociala medier, reklamblad eller köpa annonser.


Del 4 av 6.

Nästa vecka ska vi prata priser och publik.


En del av mig saknas   Recently updated !

En del av mig saknas

En del av mig saknas

Jag blir så avundsjuk på människor som är så där sociala. Ni vet dom där som kan pladdra med vem som helst, som skrattar så där högt och som alltid har haft en UNDERBAR semester eller en FANTASTISKT helg. Jag skulle kunna kapa min högra arm för att bli en sådan där människa (eller nej, vi tar vänstra). Eller i alla fall så glad och lycklig som en sån där människa.

Så jävla obekymrade multitaskar de genom livet. Dom kan vara sociala OCH glada samtidigt. Att lyssna på musik, kommunicera med fyra personer samtidigt och ha kul på köpet. Hur gör de???

Bara tanken gör mig trött (och avundsjuk).

Det ser så himla trevligt och mysigt ut…men i verkligheten är det aldrig det…för mig.

Det spelar ingen roll hur positivt jag försöker att tänka om situationen så gör den mig trött…..och det gör mig ledsen.

Jag ser inte när det hände, vad det var som gick fel. Förr i tiden, innan barnen, hade jag den där superförmågan (inbillar jag mig jag själv i alla fall) som idag bara andra besitter. Jag kunde frivilligt gå på fester och samtidigt ha kul. Jag kunde gå i ett köpcentra en hel dag utan att behöva vila efteråt.

Men någonstans mellan barn, depressioner och utmattning försvann den där förmågan…och den är fortfarande saknad.


Att skriva terapeutiskt   Recently updated !

Att skriva terapeutiskt

Att skriva terapeutiskt

Det där med att skriva terapeutiskt, vad är det och hur gör jag?

Det är inte så svårt eller komplicerat som det låter utan tvärtom ganska naturligt. Många av er kanske skriver terapeutiskt redan idag utan att veta om det. Andra slåss med tanken att de vill skriva terapeutiskt och sedan skriver de inte alls.

Ett läkande skrivande handlar om att samla ihop dina känslor och tankar med händelser. Ett terapeutiskt skrivande innebär att du ska få en djupare förståelse om dig själv eller känna dig lättad och avlastad efteråt. Det finns massa olika övningar att tillgå men lättast är nog att helt enkelt sätta sig och skriva om det som bekymrar dig, det du inte kan sluta tänka på.

Hemligheten med det läkande skrivandet handlar om att skriva med hjärtat istället för hjärnan. Du ska inte sitta och tänka på hur du stavar eller formulerar dig. Du ska skriva det första som dyker upp även om det efteråt är både oläsligt och oförståeligt.

Skrivandet behöver inte handla om att läka gamla trauman (även om det kan göra det) utan det kan vara att räta ut dina tankar här och nu, för stunden.

Mina veckoplaner är tillsynes inte terapeutiska, men blir det för mig. Att få sätta ord på vad jag ska göra i veckan och varför är väldigt hjälpsamt, om jag låter de stanna i tanken dröjer det inte länge innan tanken är borta.

Min blogg fungerar som mitt eget terapirum (där du är inbjuden) där skriver jag ofta om mina tankar och mitt mående vilket gör  dem synliga och får mig att förstå dem bättre. Ibland vet jag inte vad det är som tynger mig men vips kommer det ut genom mina händer…

Så det där med terapeutiskt skrivande behöver inte vara stort, svårt, skrämmande eller farligt. Skriv där du är, om det du tänker på. Skrivandet behöver aldrig vara svårare än så 

 


Kärleken till böcker   Recently updated !

Kärleken till böcker

Kärleken till böcker

Böcker ändå. Vilken grej. Är inte bara vackra att se på utan kan få dig att både skratta och gråta. De kan förändra ditt liv, eller inte beröra dig alls.

Du kan ta del av människors liv, få kunskap om världens historia, allt på bara några sidor. Klok som en bok. Säger man kanske av en anledning och visst skulle man väl vilja sluka dem alla.

Böcker ändå, vilken grej. Bokstäver efter varandra, som kan betyda allt och ingenting. Bokstäver som bildar ord, blir till meningar och som skapar en känsla du kan bära med dig hela livet.

Böcker alltså, vilken grej 


Veckoplan | 28   Recently updated !

Inlägget innehåller affiliatelänk till Bokus.

Avklarat förra veckan:

Jag har läst ut boken jag fick från min mentor och den var förvånansvärt bra. Modellen har jag kunnat använda både på mig själv men också i mitt klientarbete på jobbet. Det blev en lika stor aha-upplevelse för honom som för mig själv. Jag vill verkligen fördjupa mig i modellen för att kunna arbeta vidare med den i framtiden. Tack Anna Åberg för tipset! Boken heter “Beyond victim consciousness” av Lynne Forrest. Jag fixade också bokföringen förra veckan, gjorde en mall för utbetalningar till mina författare och summerade enkäterna jag fått in. Jag bär alltid känslan av att jag inte har gjort någonting när jag inte har “producerat” något. Jag försöker säga till mig själv att även de små sakerna som inte syns räknas. Därför är det bra att få dem uppskrivna här så jag ser att jag faktiskt gjort lite grann även om det för mig känns som ingenting. Förra veckan gick jag direkt från fundering till handling, så jag bytte webbhotell. Så en hel del arbete har gått till att rensa mail, hitta lösenord osv. Än är flytten inte klar så en vecka till med lite datorproblem får jag nog räkna med.

Veckans mål:

Jag ska börja intervjua mina idealkunder. Men eftersom jag håller på att flytta mailen vet jag inte om jag vågar kontakta dem denna vecka. Jag ska skriva färdigt mitt intervjuformulär och om allt löser sig börja maila till dem jag skulle vilja prata lite mer med. Jag ska skriva och skicka ut mitt månadsbrev och fortsätta lite små jobb med webbkursen.

En tanke har slagit mig att lyssna på mitt motstånd. Jag är inte sugen på att arbeta med webbkursen nu, därför vill jag inte stressa med den. Kanske finns det en mening med mitt motstånd? Kanske ska jag låta den vänta?

Jag fortsätter att lyssna på min trötthet och sätter små mål. Blir min mailflytt klar ska jag städa och rensa ur den så att jag har fullständig kontroll på min nya inbox.

Veckans fokus:

  • Idealkundsundersökningen
  • Månadsbrev
  • Få ordning på hemsida/mail

Veckans fundering:

Jag funderar på min hemsida. Nya bilder ska tas och nya menyer ska göras. Jag funderar på hur jag vill att det ska se ut, vad det är jag vill säga och vad som är viktigt för er att veta. Jag samlar information och inspiration…på ännu ett papper…

Veckans svårighet:

Hålla ordning på alla papper och tankar.

Om tid finns:

Rensa på kontoret.


Fånga sommaren…   Recently updated !

Jag skulle ju bli en sån där person som tar in blommor från trädgården varje dag och sätter dem i små vaser och placerar ut dem i varje rum. Det ser så vackert ut… på bild. Men i verkligheten blir vattnet alltid gult, luktar illa och blomblad lägger sig i högar runt vaserna tillsammans med hundhår och damm.

Det ser aldrig så där vackert ut som jag föreställer mig, så som det ser ut hos alla andra…

Så jag fortsätter vara den där personen som tittar på andras fina bilder av blombuketter och tänker att en dag ska jag också bli en sådan person som tar in blommor för att fånga sommaren samtidigt som jag vet att det aldrig kommer att ske.

Kanske är det bara drömmen som är vacker. Den där blombladen inte hänger på sne.


Så blir du en föreläsare   Recently updated !

Så blir du en föreläsare

Så blir du en föreläsare

Skriv din föreläsning

Du vet vad du vill prata om, nu är det dags att skriva ner det. Det finns olika sätt att göra det på och du kan säkert googla runt för att hitta det som passar just dig, men jag brukar skriva ner det jag vill säga rakt upp och ner. I början kanske det blir lösa trådar, meningar här och där. Men mitt mål är att det ska bli ett färdigt manus, tänk dig allt du vill säga om du bara skulle läsa det högt vilket du givetvis inte ska göra, (i allafall inte inför publik). Jag tycker det är bra att skriva ner allt jag vill säga av flera anledningar, men en av dem att det är enkelt att läsa på.

Du kan läsa igenom texten direkt innan du går upp på scenen, eller ha den som en trygghet och läsa på om det går ett halvår emellan föreläsningarna. Jag tycker att ett helt manus är skönt att gå tillbaka till.

Sen tycker jag att det är enklare att skala av manuset, att bygga föreläsningen när jag har helheten framför mig. När jag har skrivit mitt manus brukar jag ofta tänka på hur jag kan säga det i bild, och så plockar jag in bilder som power point stöd. Som att varje bild är ett kapitel, och på så sätt kortar jag ner manuset under bilder.

När jag sedan fått kapitelindelningar, bryter jag ner texten i meningar som jag skriver ner på föreläsningskort sorterar dem i rätt ordning. Voila, jag är klar!

Men….

man ska inte använda powerpoint sägs det. Nej jag håller med, det hade klart varit skönare att vara utan, men med mitt korta arbetsminne känns powerpointen helt klart som ett stöd och som nybörjare kan det vara skönt att hålla någon i handen. Tänk att du kan börja med powerpointen och ta bort den när du är trygg. Det viktigaste man ska komma ihåg med powerpoint är att inte ha text (eller i alla fall för mycket text på den). Dels tar det bort fokus från dig och det blir väldigt tråkigt från publiken om du står och läser innantill. Därför jobbar jag just med bilder. En bild kan förstärka känslan du vill ge publiken samtidigt som den påminner dig om vart du är i föreläsningen.

Men…

föreläsningskort? Ja, samma där, mitt arbetsminne. Jag tror knappt att jag tittar på dem men de är trygga att ha i handen. Av erfarenhet vet jag att jag har en tendens att “korta ner” föreläsningarna för jag tänker “att det här har jag sagt förut” och det har jag ju, bara inte till publiken som sitter framför mig.

Så för att inte hoppa över viktiga bitar har jag allt nedskrivet och nåbart. I stress är det så himla lätt att få blackout, så att slänga ett getöga på korten och hoppa tillbaka på banan igen istället för att stå och stamma är något jag känner att jag är trygg med.

Tänk på din egen trygghet till att börja med, och när du hittat den, ja då kan du kasta allt åt sidan!

Del 3 av 6.


Att planera en bokrelease!

Alla bilder är från Elisabets bokrelease “När ett barn dör”.

Att skriva en bok från början till slut ska firas (varken man vill eller inte). Om du bara visste hur många som har författardrömmar men aldrig når fram till mål! Men många författare står där med osäkerheten i sin hand och hoppar gärna över det där sista steget i rädsla för att misslyckas.

Att släppa en bok fri inför andras åsikter är en rädsla i sig, att blotta sig och ställa sig framför åsikterna kan kännas så skrämmande att man hellre låter bli. Men en välplanerad bokrelease kan vara det som avgör din framgång (lyssna på en som inte följer sina egna råd). Men jag lever och lär och vill att mina författare gör allting bättre än jag själv så här kommer lite tips och råd på vägen!

När ska jag ha min bokrelease?

Ofta vill man ha bokreleasen så fort kartongerna anlänt utanför dörren men det kan finnas fördelar med att vänta. Om du skrivit om ett visst ämne kan det ibland finnas “bemärkelsedagar” eller vad man nu ska kalla det. Det finns tex suicidpreventivadagen, en ADHD-dag, det finns till och med chokladbollens dag. Så har du en bok inom ett visst område, se om du kan matcha in det med dagen/veckan eller månaden du ditt ämne uppmärksammas. Tidningarna kanske då är mer villiga att skriva om ämnet, det kanske är en aktivitet i din stad eller andra som uppmärksammar dagen du kan samarbeta med?

En annan sak att tänka på är så att dagen inte krockar med andra event. Kolla så att det inte krockar med ett annat evenemang i eller i närheten av din stad. Att ta under en semesterperiod kan ju också både vara fördelar och nackdelar. Fler är lediga men fler kanske också är bortresta.


Var ska jag ha min release?

Det finns inga regler, men ditt val måste passa dig och din magkänsla. En del personer har det hemma hos sig själva, en del hos sitt förlag, andra hyr en lokal, har det i en bokhandel/bibliotek eller på något event. Jag tycker att det finns fördelar med att samarbeta med andra där båda får ett win-win. Om det finns ett företag eller förening i din stad som boken anknyter till fråga om du kan ha evenemanget hos dem eller om ni på något sätt kan samarbeta.

Själv tycker jag att man ska undvika att hyra dyra lokaler då det finns så många andra bra alternativ! Min senaste bokrelease hade jag tillsammans med brottsofferjouren då boken handlar om kriminalitet. Det tyckte jag blev ett jätte trevligt och bra samarbete. Min första bokrelease hade jag i galleri på en marknadsdag när jag visste att det skulle vistas mycket folk i stan.

Jag vet folk som haft bokrelease på köpcentrum (då behöver du inte vara orolig över att folk inte kommer, utan tvärtom, nyfikna människor kanske tittar förbi fast att de inte tänkt det), släpper du en roman över sommaren varför inte ha bokreleasen på stranden? Nyfikna solbadare kanske kommer fram och köper en bok om de inte själva tagit med sig någon.

Var kreativ! Tänk utanför boxen. Samarbeta och välj ett ställe där det rör sig mycket folk!

Vilka ska jag bjuda?

Nej men du kanske är livrädd och får ont i magen bara du tänker på en bokrelease? Ok, men bjud bara dina närmaste. Fira tillsammans med vänner och familj. Men om du vill att boka ska synas är det en fördel att visa upp den för fler människor. Du väljer själv vilken publik du vill ha men jag skulle inte sätta några gränser. Jag skulle säga att alla som är nyfikna på boken är välkomna.

Bjud alla du känner och säg till dem att sprida ordet vidare. Gör ett evenemang på facebook och sprid det. Prata med tidningen och berätta om din release. Köp marknadsföring om du vill det men min erfarenhet är att du kan sprida informationen ganska bra gratis. Sätt upp lappar på anslagstavlor, lägg ut reklamblad på bilar vid köpcentret osv. Var kreativ!

Vad ska jag bjuda på?

Jag tänker att det beror på din bok och på årstid. Nämner du mat eller tilltugg i din bok? Bjud i såfall på något du skriver om! Är det sommar? Bjud på frukter, grönsaker och bär. Är du på standen? Bjud på saft eller isglass. Själv gav jag ut min senaste bok vid jul och bjöd på glögg och pepparkakor. Det behöver inte vara stort eller mycket, om du inte själv känner för det, folk kommer för din boks skull och inte för fikat.

Cider och kex, kaffe och kaka, snittar och bubbel, välj själv!

Vad ska jag göra på releasen?

Detta är rädslan för många. Måste jag hålla tal? Måste jag läsa ur boken? Nej, du väljer själv. Jag har inte läst ur mina böcker eller hållit tal någon av gångerna, (för att det känns obekvämt). Dock är det väldigt vanligt. Du skulle till exempel kunna berätta om hur boken kom till. Vad fick dig att skriva den, hur kändes det, motgångar? Du kan visa upp ett bildspel och du har bilder som relaterar till boken, eller bilder på dig själv under perioden du skrivit boken. Du kan låta någon annan berätta om hur de uppfattat dig eller din skrivperiod. Eller en testläsare som berättar sin upplevelse av boken. Du kan prata om lättnaden, eller rädslan efter att boken är klar eller vad du hoppas fram över. Eller så håller du tyst… och säger ingenting.

Jag har varit på en bokrelease (en faktabok) där en forskare berättade lite om ämnet. Det finns därför inga regler eller gränser, gör det som känns rätt för dig!

Hitta på något oväntat!

Extra kul är om du lägger till något extra eller oväntat som gör att folk kommer att fortsätta prata om din bok även efter releasen. Kanske kan du göra en rolig tipspromenad med knasiga vinster, bjuda in en konstnär som målat tavlor baserat på innehållet i din bok, eller kanske känner du någon som sjunger eller spelar musik och kan uppträda samtidigt? Gör en låt om din bok, en fotoutställning, eller ha ett photobooth där deltagarna ska ta kort på sig själv tillsammans med boken för att lägga ut i sociala medier. Återigen, tänk utanför boxen!

Planera!

När du väl haft din release kommer den inte igen. Likt ett bröllop blir det en fin dag du kommer ihåg, förhoppningsvis för alltid. Men för att få din dag så fin och bra som möjligt, planera, be om hjälp, ta emot tips och råd och googla. Det finns många som berättar om sin release så googla och samla information, skriv ner tips eller tankar du tycker om och skapa din release precis så som DU vill ha den. Skippa andras krav och förväntningar! Det är din dag!

och sist men inte minst. Ha en medhjälpare. När du ska signera och sälja böcker har du inte tid att servera kaffe eller underhålla din publik så ha med dig någon som kan hjälpa till. Lycka till!