Blogg


Skrivövning   Recently updated !

Varje tisdag bjuder jag dig på en skrivövning. Tanken är att du ska skriva utan att reflektera. Skriv med hjärtat i stället för hjärnan. Skriv det första som dyker upp. Det som finns i ditt hjärta, det som finns i dina tankar. När du skrivit klart tittar du på texten. Vad vill den säga dig?

Skriv på ämnet:Framtiden jag drömmer om.


Första skoldagen   Recently updated !

I fredags bar det i väg. Första skoldagen. 04.30 ringde klockan. Eller ja, den  hann ju aldrig ringa. Jag var som ett barn innan julaftonsmorgon. Full av förväntan, tror inte att jag sov en blund. Det gör jag på tåget intalade jag mig själv. Men vem tror jag att jag är? Har aldrig någonsin kunnat somna på buss eller tåg, så inte heller nu.

Jag kommer hinna få gjort massor på tåget tänkte jag i nästa andetag. Men hur mycket hinner man och orkar egentligen utan sin sömn? Lite läsning av skollitteraturen fick jag i alla fall gjort. Det gick för stunden men jag gissar på att det inte fastnade.

Efter några timmar var jag framme i Malmö. Och där väntade våren. Det blev ett kärt återseende! Jag hittade kurslokalen snabbare än vad jag trodde så jag hann med en liten morgonpromenad i ett sömnigt Malmö.

Det är en sådan otroligt vacker stad. Blir jag någonsin tvungen att bo i en storstad så får det bli Malmö, helt klart. Vi försökte göra oss bekanta lite grann på morgonkvisten. Jag kommer ändå åka dit regelbundet i två år så det kan ju vara bra att hitta lite längre än bara till hotellet.

Jag kör alltid den att jag tittar på klockan, går rakt fram och vänder efter halva tiden (det har hänt att jag går fel ändå) och är väldigt beroende av google maps. 

Men den här gången hittade jag tillbaka i god tid. Jag tror vi var ca 17 stycken i klassen. En härlig blandning av individer. Allt från läkare, arbetsförmedlare, någon studerande och så lilla jag.Dagen gick åt till att lära känna varandra, få reda på hur upplägget kring kursen skulle se ut och börja prata om grunderna i KBT. Jag kan känna ett litet motstånd i mig själv mot KBT, jag hoppas att det släpper. Inte mot själva KBT utan mer att jag vet att jag har så otroligt svårt att följa en mall, tycker det är så otroligt mycket lättare att följa en människa. Men att utföra KBT på egen hand verkar otroligt mycket lättare än de manualer jag har på jobbet som är helt låsta.  Och det är ju en lättnad.

Efter skoldagens slut var man mör i både huvud och kropp. Men modig som jag är vågade jag mig ut på en promenad till. Kom på vägen tillbaka till hotellet på att det var fredag och frågade mig själv om jag skulle köpa något gott. Blev helt förvirrad av malmös stora utbud vilket slutade med att jag köpte choklad på pressbyrån och åt upp alldeles för fort. Blev inte alls som jag tänkt mig.

När jag skriver det här är det Lördag. Jag sitter i hotellsängen och väntar på en ny skoldag. Egentligen skulle jag sitta och renskriva mina anteckningar men av någon konstig anledning hamnade jag här inne i stället. Jag ser fram emot dagen och jag ser fram emot att komma hem (22.00 i kväll) och få en ledig Söndag med min familj. På måndag bär det av till Borås för ett sista handledningstillfälle med arbetsgruppen jag arbetat med.

Jag kommer att komma hem med en större lugn och trygghet i min mage nu. Det är jag säker på! Och också en ännu större kärlek till Malmö. Det ligger så mycket spännande framför mig att jag vill nypa mig i armen. Tänkt att jag är här nu…på det där stället jag bara besökt i mina drömmar.


Jag sprang!   Recently updated !

Raw food house finns i Malmö, vilken lycka!

Kom hem från Malmö vid 22.00 igår kväll. Riktigt slut i både kropp och knopp. Hade en plan att idag vara snäll mot mig själv, knappt gå ur soffan och varken motionera hjärna eller kropp. Men istället ville familjen ut på en springtur och jag är väl inte den som är sen med att hänga på. Det var länge sedan jag sprang. Minns faktiskt inte när det var. Men har saknat det, längtat efter det, och tänkt att det är något jag borde ta tag i. Men ni vet, när energin inte är där. Då känns löpsteget mer som ett stort hinder än som ett steg, och jag har inte varit ens nära att ta mig över det där jätte hindret. Även om det så gott som dagligen funnits i mina tankar.

Unnade mig världens godaste raw minisemla

Det blir ju en ond spiral det där med trötthet. Ju tröttare man är, desto mindre rör man sig, och desto mer trött bli man. Känslan både efter och under passet var underbart. Jag njuter fortfarande, fast att jag intagit soffläge.

Fick en liten kick av att hitta raw food house i Malmö. Min kropp började plötsligt skrika efter grönt och i tankarna finns det återigen planer av att föra in mer av det i mitt liv.

Jag vet just nu inte om jag ska ge min hjärna en motionsrunda och läsa klart resten av min skolbok, eller om jag ska låta bli. För ibland är det ju det man vill allra minst, som man behöver allra mest…som tex den där springturen, eller en grön smoothie.

Hoppas ni haft en fin helg!


Att dansa med vargar

Att dansa med vargar
Har du tankar som tar över ditt liv?

Att lyssna på sina tankar är som att dansa med vargar. Man riskerar alltid att bli biten. Även om tanken ser snäll och vänlig ut kan den komma åt dig från oväntat håll.

Man har alltid en flock kring sig, men det ända man ser är alfahannen, den som är dominant. Den tar lätt över alla andra, även om det inte är den du gillar bäst. Det kan hända att du inte gillar den alls. Ändå låter du den leda dig genom livet.

Att välja någon annan känns svårt. Du är rädd att tanken biter dig i ryggen när du vänder dig om, eller att hela flocken oväntat vänder sig emot dig.

Flocken av tankar påverkar din dag, mer än du vill erkänna. Och du kanske inte ens ifrågasätter dem, väljer vem du vill umgås med. Utan bara följer med som det flockdjur du är.

Har du tänkt på att det inte alltid är de tankarna som är starkast som är bäst, eller ens har rätt. Att de kanske leder dig åt helt fel håll eller gör dig olycklig. Eftersom tankarna känns starkare än du själv vågar du inte ens stå emot. Du är undergiven, rädd för att fly, titta åt ett annat håll.

För att du ska ta dig ur din situation måste du stirra alfahannen i ögonen, ifrågasätta allt hen säger och gör för att själv bestämma vad som är rätt. Du har rätt att välja en flock på egen hand. Att kunna dansa med förbundna ögon utan rädsla att trampa någon på tårna.

Jag vill påminna dig om att du bär på en styrka, att du är en varg bland de andra och kan förändra din situation lättare än du tror. Det är i tanken din styrka sitter, inte i dina muskler. Den som är störst är inte alltid bäst. Men den som reflekterar över sin situation, tar ansvar över den, är den som vet mest.


Vem älskar du och vem älskar dig?

Vem älskar du och vem älskar dig?

Vem älskar du och vem älskar dig?

Jag har tänkt på mitt hjärta mer än någonsin de senaste månaderna då jag öppnat upp det för andra människor mer än vad jag någonsin tidigare gjort. Det har fått mig att reflektera över mina känslor. Jag har märkt hur bekvämt det har varit för mig att hålla mig undan, vara för mig själv. För man slipper rädslan att bli utnyttjad eller sårad. Att inte bry som om andra har varit ett försvar, för då slipper jag oroa mig, bli påverkad av vad andra tycker och tänker. Att älska andra människor, att på riktigt ge av sig själv, är obekvämt. Det får mig att känna mig sårbar, blottad. Jag har lätt att umgås, få vänner. Men att på riktigt släppa in någon i mitt hjärta. Det gör jag bara inte…lättvindigt.

Jag ser idag att jag i åratal gjort det lätt för mig själv. Att jag varit feg. Levt på låtsas. Eller egentligen inte levt alls.

Jag har hela tiden vetat vad mitt hjärta saknar. Men ändå valt att inte ge den det den önskar av rädslan av att det hade gjort för ont. Att följa sitt hjärta är så lätt sagt men svårt gjort. För vårt eget försvar är ofta det starkaste vi har, och även om vi har en vilja att bryta ner det är det inte alltid vi lyckas.

Jag känner att mitt hjärta har växt, lärt sig något nytt (och svårt) under året

och den känslan önskar jag dig också. Att komma nära människor handlar för mig inte bara om att lyssna på deras problem. Utan också deras drömmar och mål. Det kan vara mycket svårare att prata om än vad vi tror. Det slår mig att folk oftare har lättare för att dela sorg med andra människor än att dela glädje. Och jag tänker att de är de där människorna som du kan dela din glädje med, som på riktigt blir glada för din skull är dom människorna som älskar dig på riktigt. Hur många sånna har du kring dig? Kan du räkna dem på en hand?

Har du någonsin reflekterat över vem du på riktigt älskar, och vem som på riktigt älskar dig?

Glad alla hjärtans dag!

Tidigare alla hjärtans dag inlägg:

2018

Vad får ditt hjärta att slå

2017

Var är ditt hjärta?

2016

Ta hand om ditt hjärta

2015

Ta hand om ditt eget hjärta


Hej livet!

Hej livet

Love of my life <3

Hej livet, jag vill bara säga att jag inte tar dig för givet. Jag uppskattar dig varje dag, varje sekund, även om jag inte säger det högt.

Hej livet, hur mycket av dig har jag kvar? Du är den enda kärlekshistoria jag inte vill ska ta slut så varför får du mig att tvivla.

Hej livet. Jag vill att du varar för alltid. Jag vill slippa jaga dig, ta hand om dig och vara rädd för att du försvinner.

Hej livet. Vem är jag utan dig? Vem är jag om du tar bort allt jag älskar från mig?

Hej livet. Stanna i min famn. Låt mig aldrig mer trilla, gråta över ditt namn.

Hej livet. Jag ser dig i mina älskades ögon. Jag ber dig stanna kvar. Om jag bara får äga ett endaste ting så är det dig jag spar.


60 000 på 6 månader?

60 000 på 6 månader

60 000 på 6 månader

10 000 kr i månaden.

2500 kr i veckan.

358 kr om dagen


Jag vet inte vad som hände men plötsligt åkte offerkoftan av, nu jävlar, pang, så var motivationen och energin tillbaka. Jag förstår så klart att jag tappade balansen när livet inte blev som jag hade tänkt mig och målen kändes för stora för mig att nå. Men att tappa greppet helt?

Jag har inte mediterat på en månad då mitt abonnemang på appen jag gillar gått ut, kanske hör det till saken, men i veckan satte jag mig för första gången på länge och mediterade och plötsligt kände jag mig “back on track”. Jag satte mig genast och gjorde delmål för att hitta en gräns som faktiskt känns möjlig att nå och det är ju att betala in kursen terminsvis istället för hela summan på en gång. Det innebär att jag på sex månader behöver få ihop sextiotusen. Jag vet att det inte är omöjligt. Har gjort det förut, men att jobba under press, det känns omöjligt.

Men jag är inte den som ger upp. Bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls. Jag hoppas därför att ni vill vara med mig som stöd på denna resan, för jag gissar att jag kommer att behöva lite peppande rop på vägen.

Ok 60 000 på sex månader, hur ska jag lyckas med det? Lite workshops, några föreläsningar och några e-kurser så är det snabbt gjort. Grejen är sällan vad man ska sälja utan hur man ska sälja. Det där med att föreläsa, hålla kurser är sällan ett problem för mig, men att sälja, marknadsföra eventen känns som döden. Men jag ska försöka ta mig igenom döden under dessa sex månader. Och om jag lyckas… ja då är det bara att köra på sex till.

Något som jag skulle vilja göra och hoppas att få möjligheten till är att hålla en workshop på en arbetsplats om hur de skall kunna använda terapeutiskt skrivande för att minska stress och sjukskrivning. Det finns flera övningar och sätt för att snabbt räta ut tankar och känslor som kan uppstå i din arbetsvardag.

Om du vill hjälpa mig på traven (skulle jag vara evigt tacksam) så tipsa din chef eller arbetsledare om att jag gärna besöker er arbetsplats på APT eller personaldag för att lära er allt jag kan om hur ni skall kunna bli effektivare och må bättre genom terapeutisk skrivande eller varför inte en föreläsning om psykisk ohälsa?

Blir självklart även glad om du kommer på workshops, föreläsningar, köper e-kurser eller ger bort någon av mina produkter till dig själv eller en vän. Blir också oerhört tacksam om du sprider informationen om mina aktiviter eller produkter vidare.

60 000 på 6 månader? Japp, nu kör vi!


Skrivövningar från skrivkortlek   Recently updated !

Skrivövningar från skrivkortleken

Skrivövningar från skrivkortlek

Jag har en tanke att försöka fortsätta bjuda er på olika skrivövningar i olika former. En tanke just nu (vi får se hur länge den håller) är att varje måndag ge er en övning från min skrivkortlek. Jag vet ju hur jag fungerar, tycker att något är jätte kul för stunden sen tröttnar jag och bara följer mina impulser.

Har också en tanke om olika skrivutmaningar med start i mars…men…vi tar en månad i taget och ser hur det funkar. Det blir då en skrivövning om dagen som du utför på egenhand och helt enkelt bara får en lista av mig med olika ord för att starta igång dina tankar.

Har du andra frågor eller förslag kring skrivandet, säg i så fall till så ska vi se vad vi kan hitta på!

Dagens övning är att skriva om tankar som gör mig sömnlös. Sitt inte och fundera eller tänk utan fatta bara papper och penna och skriv.

(skrivkortleken finner du här)


Veckans bästa & sämsta | v 6   Recently updated !

Veckans bästa:

Förutom helgens mys som alltid hör till favoriten på veckan så var torsdagen en riktigt bra dag då jag höll i livspondus för mina fina kollegor. Jag älskar klokheterna som kommer fram när man sitter och reflekterar, och att få hålla i något som får mina medarbetare att må bra känns fantastiskt. Att kunna ge dem en andningspaus i vardagen är glädjefullt även för mig. Känner mig som jultomten varje gång 🙂

Veckans sämsta:

Kan inte finna något direkt dåligt med veckan. Det får väl vara det gråmulna vädret då. Eller när programbesöket jag väntade på uteblev. Blir alltid en tråkig urladdning när man sett fram emot något som inte blir av.

Vad jag ser fram emot kommande vecka:

På fredag åker jag till Malmö! Wohoo som jag längtar. Klockan 5 på morgonen sätter jag mig på tåget från Öxnered och klockan 10 (ska jag förhoppningsvis vara framme) för då startar första kursdagen igång på min utbildning. Fredag och lördag sitter jag i skolbänken och det ser jag sååå mycket fram emot. I veckan vet jag att jag kommer att brottas med katastroftankar så som “tänk om tåget är försenat, inte går, eller tänk om jag blir sjuk.” Det är mer regel än undantag med sådana tankar när man ser fram emot något. Jag håller tummarna för att dagarna fram till fredag går i en rasande fart!