Blogg


Att inte kunna säga nej…   Recently updated !

Att inte kunna säga nej

Lyssna på oss:

Spotify | Podcaster |Breaker|Google podcasts| Anchor

eller i din närmaste poddapp

Återigen tar vi upp den stora svårigheten att säga nej. Therese fortsätter arbetet med att lära sig detta och har identifierat de svåraste sakerna att säga nej till. Detta och många nyttiga lärdomar tar vi upp i veckans avsnitt.

Gillar du det du hör? Glöm inte att gilla, dela och ge oss 5 stjärnor!


Jag…   Recently updated !

Fun facts, vad visste du (inte) om mig?

-om du ser mig i köket med kniv (eller på annan plats också för all del) gå för gudsskull inte nära! Jag har en tendens att råka skära i fel saker (oftast drabbar det bara mig själv) men jag är en jävel på att veva med knivar i fel riktning och inte hålla dem där de ska vara..på skärbrädan.🤦‍♀️


-om jag vill bjuda dig på bakverk eller mat, säg nej. Min dotter lärde sig det redan som treåring, man stoppar inget i munnen som mamma har lagat. I min matlagning har det förekommit både sniglar och tänder, nej inte medvetet förstås men shit happens 🤷‍♀️


-om du vill ha min uppmärksamhet, ropa att ett djur är i fara så ställer jag mig upp på 0,2 sekunder (annars kan det förekomma en längre startsträcka) 🏃‍♀️


-om du ser mig gråta, no big deal. Det är inte alltid för att jag är ledsen, det kan lika gärna vara för att jag är glad… eller för att någon annan är ledsen…på andra sidan jorden.


– jag har pluggat HELA mitt liv och jag gissar att det aldrig tar slut. ÄLSKAR att utbilda mig. Har pluggat djursjukvård, till hundmassör, djur homeopat, för att sedan gå över till psykologi, kriminologi och sedan terapi. På önskelistan av utbildningar står nu yinyogalärare, mindfulness instruktör och herbalist.


-jag har rätt kasst minne och kan se en film eller läsa en bok flertalet gången och inse sista sidan, eller sista scenen…att fan, den här har ju jag sett…totalt slöseri med tiden🤦‍♀️


-jag pratar väldigt ofta utan att tänka, säger saker rakt ut (kanske därför jag ofta försöker hålla mig tyst). Bland det sämsta jag har sagt var på min anställningsintervju på kriminalvården när de frågade vad min man tyckte om att jag skulle jobba där. Mitt svar var: nej han gillar väl det inget vidare, han ser väl helst att de får ett skott i pannan 🙊 (jag fick jobbet ändå).


-jag är totalt värdelös på att ljuga, kan inte ens ljuga för mitt eget bästa eller för att överraska en vän, allt syns i mitt ansikte.


-jag är en jävel på att hålla hemlisar, oftast för att jag glömmer av det du berättat för mig, men det kan lika gärna vara tvärtom, jag glömmer av att det är en hemlis och säger det rakt ut 🤷‍♀️ Jag i ett nötskal 🤷‍♀️


Skrivresan -en karta

Skrivresan -en karta

Ny här? Här hittar du del 1, del 2 och info om hur det går till.

I mars månad ska vi tillsammans göra en karta. Både av vem du är, var du har varit och vart du ska. Jag vill att vi börjar med berättelsen om dig. Vem är du? Tänk att du målar ditt egna självporträtt fast med ord. Hur ser du ut, vem är du som person, vad har du förr ärr och livserfarenheter? Vad gillar du mest? Vad säger andra om dig? Vad önskar du att dom sade? Vad saknar du? Vad vill du ha mer av? Vad ogillar du, och vad drömmer du om? Vilka är dina gåvor och talanger?

Skriv fritt om dig själv. Sluta inte förrän du är nöjd.


Ok, vi går vidare. Vart har du varit? Vad har din kropp varit med om, vad har ditt psyke fått uppleva? Berätta om platser, händelser, situationer. Vad kommer upp inom dig när du tänker på ditt förflutna? När du tittar bakåt, vilka hållpunkter har varit viktiga i ditt liv? Relationer, platser, människor, jobb? Finns det några avslut, eller kanske en början på något nytt? Hur många kapitel har boken om ditt liv? Vad döper du dem till? Vilken är din favorit del av historien, och vilken vill du aldrig läsa igen? Hur mådde du, vad ville du och vad drömde du om?

Nu har vi tittat lite bakåt men vi fortsätter vår väg på karten genom att titta vart du är just nu. Så vart är du just nu? Hur länge har du varit där? Hur trivs du på platsen du står? Vad är bra och vad är dåligt? Vad skulle du behöva för att få det bättre? Hur påverkas platsen du står på idag av ditt förflutna? Vilken känsla/uppfattning har du om platsen du står på? Vad ångrar du idag? Vart önskar du att du vore?

Ok, nu lämnar vi din vardag och tittar på framtiden. Vart ska du någonstans? Varför ska du dit? Varför är det viktigt för dig? Vilka tar du med dig? Vad vill du möter dig där framme? Hur ser ditt liv ut då? Vilken är den bästa möjliga framtiden för dig? Vad ser du där? Vem är du, hur har du förändrats? Vad gör du och vem gör du det med? Hur vet du att du har kommit rätt?


Ok nu har du din karta framför dig, du ser vart du varit, vart du är idag och vart du ska. Fortsätt undersök din karta resten av mars. Kan du hitta andra vägar, kan du backa och gå åt ett annat håll? Har du möjlighet att vända? Vad tänker du när du tittar på din karta. Berätta gärna ❤︎


Små sår   Recently updated !

Jag hamnar ofta i någon form av vemod när jag fyller år. Halkar ner i en svart grop oavsett hur det ser ut utanför mig. Ensamhet och utanförskaps känslor väller över mig fast att det inte finns i min vardag.

Det handlar om gamla minnen, “scheman” som sitter kvar sedan jag var barn, där ingen inblandad hade ont uppståt. Men där det ändå skapades ett sår. Det påminner mig om hur skört det är, hur lite det behövs för att vi ska få med oss ett ärr för livet.

Historian jag kommer berätta är skrattretande i en vuxens öra men för ett barn kändes den stor och den känns stor, än idag även om jag vet att den inte är det. Den är skrattretande och barnslig, men känslor är känslor, jag lyssnar och kramar om istället för att förminska.

Jag har alltid fyllt år på ett sportlov. Det innebär att man aldrig stod upp och sjöng för mig i skolan. Man fick varken grattis från kompisar eller lärare och man fick ingen present. Men ungefär 29 dagar om året fick man se sina kompisar hyllas och firas, det hände titt som tätt… men det hände aldrig mig.

Väl hemma har jag bröder som fyller dagarna innan mig vilket gör att man slår ihop kalasen, alltid firar på en annan dag. Inte på MIN dag. Inget ont i det. Men ändå ont i mig.

Min dag blev aldrig min, och idag är det något jag värnar om stort. MIN dag. För dom flesta har det här ingen betydelse. Men för den där tioåriga flickan som kände sig bortglömd hade det stor betydelse…och därför för mig…än idag. Det här måhända vara ett litet sår. Men jag tar lika välhand om det som ett stort. En sår är ett sår, en sorg är en sorg. Oavsett storleken på den ❤︎


Att ha negativa tankar om sig själv   Recently updated !

Lyssna på oss:

Spotify | Podcaster |Breaker|Google podcasts| Anchor

eller i din närmaste poddapp

Jag har dragit igång min kurs om viktnedgång med hjälp av KBT. Detta är en kurs där deltagarna jobbar med att identifiera sina ätbeteenden och lära känna sina olika triggers. I dagens podd diskuterar vi därför hur vi egentligen tänker om oss själva. Varför är vi så elaka mot oss själva och vad jämför vi oss med? Detta och mycket annat får du höra i veckans avsnitt!

Gillar du det du hör? Glöm inte att gilla, dela och ge oss 5 stjärnor!


Att våga chansa   Recently updated !

Bilder från https://www.klintaco.se

Bilder från https://www.klintaco.se

Just nu är jag i väntans tider. På flera sätt. Jag räknar ner tills vår valp anländer, till sol och vår, men jag väntar också otåligt på att mina beställda produkter ska landa in i terapihuset.

Bilder från https://www.klintaco.se

Bilder från https://www.klintaco.se

På ingång är self-care produkter så som levande ljus med eteriska oljor, lugnande te, diffusers och oljeblandningar. Jag tror på att ritualer och rutiner gör dig gott. Att det är de där små sakerna i vardagen som gör skillnad. Så som att tex få en stund för sig själv tillsammans med en god doft och lyssna på sina tankar.

Bilder från https://www.klintaco.se

Bilder från https://www.klintaco.se

Jag kommer till en början testa flera olika produkter, men ha få i lager för att se vad ni uppskattar och gillar men också för att undersöka vad jag själv tycker fungerar, så är det någon produkt du är nyfiken på och vill ha, vänta inte, utan köp direkt. Diffusers har jag tex bara köpt in fyra stycken av.

Bilder från https://www.klintaco.se

Det här är verkligen en chansning. Jag har köpt in produkter för över 10 000 kr utan att veta om jag får sålt en endaste grej. Men jag tror på det här, och vill jag ha en utveckling och förändring måste jag våga ta tag i den själv och göra annorlunda. Jag hoppas i framtiden ha byggt upp ett helt lager med self-care produkter så att du utan tvekan vet vart du ska vända dig när du behöver något till dig själv. Allt från  vackra skrivdagböcker, till örter och levande ljus.

Alla har inte råd eller möjlighet att förbättra sin hälsa genom egen terapi. Men enligt mig kan man också skapa en egen terapeutisk oas med hjälp av rätt produkter, och det hoppas jag kunna hjälpa dig med ❤︎


Får jag be dig om en tjänst?

Har du köpt några av mina produkter? Jag skulle i såfall vilja be dig om en tjänst. Jag skulle bli jätte tacksam om du ville gå in i min butik på jessicahjert.se och lämna en recension. Det skulle göra mig glad och skulle hjälpa kommande kunder att lära känna  produkterna och lättare välja sitt köp.

Om du har erfarenhet av mig som terapeut och anlitat mig för föreläsningar, samtal eller andra uppdrag får du också jätte gärna lämna en recension på min nya fb-sida.Några enkla ord från dig skulle betyda jätte mycket för mig ❤︎

Tack på förhand!


En födelsedag

När folk talade om 40-års kriser förr så trodde jag att det handlade om en rädsla att bli gammal, att dom inte ville ha rynkor och grått hår. Nu tänker jag mer att det oftare kanske handlar om en rädsla att inte få bli gammal. Att vara mitt i livet och vilja ha mer.

I morgon fyller jag 41 år, och det är i  alla fall vad min rädsla handlar om.

Jag är så tacksam för varje årsring som läggs på i mitt liv. För om det är något jag vill, så är det verkligen att få bli gammal. Med min ålder kommer inte bara rynkor, gråa hår och smärta i kroppen (vilket jag kan stå ut med), utan också en rädsla för att inte får vara med….så länge som jag vill. Och den är svårare att omfamna på något sätt.

Jag har landat i att försöka vara tacksam för nuet, varje dag. I stället för att oroa mig för om jag får vara med till min 85-års dag. Det där med hälsångest/dödsångest är så mycket starkare än all annan ångest. De forna rädslorna bleknar i jämförelse. Inget har någon betydelse, än livet själv. Det är också något jag påminner mig om när saker går fel eller inte blir som jag vill. Att det spelar egentligen ingen roll så länge jag får vakna varje morgon.

I sann corona-andra blir det självklart inget firande. Men jag kommer fira inombords varje sekund av dagen för att jag har fått ett år till att lägga i min samling.

Jag satsar på det dubbla men hurrar för varje ynka dag. För varje timme jag tilldelas blir ingen gladare än jag ❤︎


Just nu är det bra

just nu är det bra

En fördel med att vara terapeut måste helt klart vara att man kan behandla sig själv. Nu menar jag inte att terapeuter inte behöver andra terapeuter eller att de inte ska/behöver söka behandling ibland, nej, utan mer att man på ett enkelt sätt kan tillrättavisa och genomskåda många av sina egna tankar i vardagen. Att veta när man bör/inte bör ta sina tankar och känslor på allvar.

Ibland blir jag förvånad över hur snabbt livet kan vända. För några månaders sedan satt jag med ett mörker inom mig och hade svårt att sluta gråta och idag känner jag mig fri, lugn och grundad.

Jag bestämde mig för att inte ta det där mörkret på allvar, utan mer se det svepa förbi och nu kan jag se det gråa molnet en bra bit bortanför mitt huvud. Jag har vinkat hejdå, vi kommer med all säkerhet ses igen, men hejdå, för nu.

Något annat som förändrats den senaste tiden är att jag ser på mig själv med snällare ögon. Det känns som ett skifte skett inom hela mig. Jag kramar mig själv oftare. Är försiktig med vad jag kräver av mig själv och kan, kanske för den första gången i mitt liv, unna mig utan ångest.

Himlen är klar ovanför mitt huvud. Jag vet att det är tillfälligt, som det mesta är. Men jag tänker åtminstone njuta medans det varar.